Ulovlig partistøtte: Venstre straffes for at skjule pengedonationer

Donationer på over 20.000 kroner skal indberettes til myndighederne, men det gjorde Venstre ikke.

(Arkivfoto). Finansminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er blandt de V-profiler, der har modtaget penge til deres valgkamp. (Foto: © ERIC VIDAL, Scanpix)

År efter år fik myndighederne at vide af Venstre i Region Midtjylland, at partiet ikke havde modtaget en eneste privat donation over 20.000 kroner, og at den offentlige partistøtte blev brugt helt efter reglerne. Men det var ikke sandt.

I årene omkring det seneste folketingsvalg i 2015 modtog Venstre i Region Midtjylland mindst 16 beløb over 20.000 kroner, som ikke blev indberettet til myndighederne, og derfor bliver Venstre i regionen nu straffet for at have tilbageholdt oplysninger om pengedonationer.

Det skriver Politiken, der har fået indsigt i dokumenter hos politiet, Region Midtjylland og Venstre.

Bøden til Venstre er ifølge avisen et resultat af et års efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi, som blev iværksat efter en stribe artikler om penge fra flere omstridte erhvervsklubber til V-profilers valgkampe, der i strid med loven ikke var blevet oplyst til myndighederne.

10.000 kroner i bøde

Partistøttereglerne kræver, at donationer på over 20.000 kroner skal indberettes til myndighederne, så offentligheden får indblik i, hvem der støtter partierne økonomisk.

Og det var også umiddelbart regionens opfattelse, at partierne overholdt reglerne, fortæller kontorchef Poul Carstensen fra juridisk kontor i Region Midtjylland, der håndterer partistøtten regionalt, til Politiken:

- Vi forventer, at de oplysninger, vi får fra partierne om partistøtte, er rigtige, så det bygger på tillid. Men i denne sag kunne vi ikke stole fuldt ud på de oplysninger, vi fik.

Efterforskningen har fået politiet til at konkludere, at Venstre i regionen har overtrådt partistøtteloven ved at afgive urigtige eller mangelfulde oplysninger. Forseelsen er af politiet takseret til 10.000 kroner.

Partistøtteekspert og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet påpeger, at bøden til Venstre er den første i danmarkshistorien.

- Det sender et signal om, at de meget beskedne regler om åbenhed vedrørende partiernes økonomi, vi har, skal overholdes, siger han til avisen.

Donation til nuværende ministre

Finansminister Kristian Jensen, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, energiordfører Thomas Danielsen og transportordfører Kristian Pihl Lorentzen er blandt de V-profiler, der har modtaget penge til deres valgkamp.

Sagen har fået den tidligere formand og kasserer i Venstre i Region Midtjylland til at trække sig.

Den nuværende formand for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, har sendt et kortfattet skriftligt svar til DR efter afdækningen af bøden.

- Det er en sag, som vi opdager tilbage i 2017, og efterfølgende har vi håndteret sagen sammen med myndighederne. Vi har betalt en bøde, og vi anser sagen for afsluttet, skriver Jens Nicolai Vejlgaard, formand for Venstre i Region Midtjylland.

En aktindsigt hos Region Midtjylland viser dog ifølge Politiken, at organisationen også uberettiget har brugt partistøttemidler på at afdrage på et gældsbrev og på at betale et depositum, selv om de offentlige penge kun må bruges til politisk arbejde.

Venstre vil nu tilbagebetale 214.000 partistøttekroner til Region Midtjylland, som partiet har fundet i forbindelse med oprydningen af sagen.