Ultimativt S-krav: Klart nej til topskattelettelser

Socialdemokraterne afviser at lægge stemmer til en skattereform, der sænker topskatteprocenten.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen afviser at stemme for en lavere topskat. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Socialdemokraterne vil under ingen omstændigheder lægge stemmer til en skattereform, der sænker topskatteprocenten fra de nuværende 15 procent.

Det garanterer den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen nu for første gang forud for forårets forhandlinger om en skattereform.

- Vi mener, at pengene skal bruges på velfærd. Og det er i hvert fald helt udelukket, at vi medvirker til at sænke topskatteprocenten, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Centralt i regeringsgrundlaget

Netop en nedsættelse af topskatten er ellers et centralt punkt i regeringsgrundlaget. Efter pres fra Liberal Alliances skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en specifik sænkelse af topskatten ind i regeringsgrundlaget efter valget.

Udover at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, har regeringen - som den skriver i regeringsgrundlaget - "en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere."

Men det bliver altså uden Socialdemokraterne, fastslår Mette Frederiksen nu.

- Jeg kan godt lide princippet om, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder. At sænke topskatteprocenten vil entydigt gavne dem, der i forvejen har de højeste lønninger, siger hun.

Det er første gang, den socialdemokratiske partiformand blankt afviser, at en lavere topskatteprocent er uforenelig med, at hendes parti kan indgå i et skatteforlig.

- Der spares allerede i kommunerne

Op til den socialdemokratiske kongres i september ville hun ikke afskære sig den mulighed. Kun sige at hun havde meget svært ved at se, at hun kan blive siddende i forhandlingslokalet, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen imødekommer Liberal Alliance og sænker topskatten.

- Vi siger nej til at sænke topskatten. Vi ved, at regeringen og Liberal Alliance ønsker en reform og ønsker at sætte topskatten ned. Det er den forkerte vej. Tiden er til at prioritere vores velfærd, sagde Mette Frederiksen dengang til dr.dk.

Derimod forpligter Socialdemokraterne sig ikke på samme ultimative vis til at afstå fra at være med i en skattereform, der hæver topskattegrænsen, fastslår Mette Frederiksen.

- Engang imellem bliver vi nødt til at tone rent flag i dansk politik. Vi er i en situation, hvor der i forvejen spares ude i kommunerne, og hvor der er flere udgifter til flygtninge. Hvis der så oven i det skal brændes en masse penge af på topskattelettelser, så vil det blive meget, meget socialt skævt, og det bidrager vi ikke til, siger Mette Frederiksen.

Netop topskattegrænsen blev sat markant op i den skattereform, som den daværende S-ledede regering indgik med Venstre og Konservative i 2012.

Her hævede man indkomstgrænsen for, hvornår man betaler topskat fra 390.000 kr. efter AM-bidrag i 2012 stigende til 467.300 kr. i år efter AM-bidrag. Det betyder, at personer med en månedsløn på 42.330 kr. skal betale topskat i 2016.