Under beskydning: Minister afviser at have skjult sandheden om de nationale tests

Undervisningsministeriet kritiseres for at dække over forkerte resultater i de nationale test.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kan ikke se noget problem i ministeriets håndtering at de nationale test. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De nationale test i Folkeskolen giver ikke nødvendigvis et retvisende billede af elevernes evner. Og faktisk kan testen i nogle tilfælde give vidt forskellige resultater for den enkelte elev.

Det har Undervisningsministeriet ifølge Politiken kendt til siden 2016, hvor der blev lavet en undersøgelse af de nationale tests validitet. I sammenfatningen af undersøgelsen undlod ministeriet dog at nævne problemerne.

Både SF's og De Radikales uddannelsesordførere, Jacob Mark og Marianne Jelved, langer i kraftige vendinger ud efter ministeriet. Jelved mener sågar, at det er en "skandale", at ministeriet har udeladt den negative konklusion i sammenfatningen.

Men undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener slet ikke, der er noget at komme efter.

Afviser fusk

Har i sminket på konklusionen i 2016?

- Nej, det har vi i hvert fald ikke. Så vidt jeg kan forstå, har de her informationer været tilgængelige siden min forgænger, Ellen Trane Nørby (V), og de har været tilgængelige på hjemmesiden og været debatteret politisk.

- Men jeg har for længst erkendt, at vi skal have kigget på de her test. Derfor har jeg inviteret en række forskere ind, blandt andre dem, der nu kritiserer testene. Der er også nogle, der ser anderledes på det. Men hvis vi skal have et ordentligt værktøj, skal vi have dem kigget igennem, og det er præcis det, vi gør nu.

Men der er flere partier, som mener, at I har fusket?

- Vi har selvfølgelig ikke fusket, hvorfor skulle jeg dog det? lyder det fra undervisningsministeren, inden hun lukker døren bag sig og dermed afbryder interviewet.

Skoleledere: Lad os få en pause

I Skolelederforeningen, der er en faglig organisation for de danske skoleledere, mener formand Claus Hjortdal, at der skal handles her og nu, efter der er sået tvivl om de nationale test.

- Der er en rådgivningsgruppe, som ser på de nationale test nu. De kommer med en anbefaling sidst på året. Så lad os lige holde en pause, indtil vi har fået deres anbefalinger, siger Claus Hjortdal.

Han anbefaler ministeren at sætte de nationale test på pause med det samme, eller som minimum lade det være op til den enkelte skole, om man vil stå på mål for at gennemføre dem.

Hele undersøgelsen - og ikke kun sammenfatningen - har ligget frit tilgængelig siden 2016. Alligevel mener han ikke, at det er op til organisationer som Skolelederforeningen at kende og kunne aflæse de tal, der ligger bag sammenfatningen.

- Det er vi ikke dygtige nok til. Vi må læne os op ad de vurderinger, der er lavet. Jeg har følt mig på sikker grund indtil nu, hvor vi kan konstatere, at usikkerheden er større, end jeg havde forventet. På den baggrund beder jeg om, at vi får den gjort frivillig eller sat på pause hurtigst muligt.