Undervisningsminister afviser kritik: Vi bruger mest på uddannelse

Danmark er det land i OECD, der bruger flest penge på uddannelse - besparelser må ske ved at finde på nye metoder i undervisningen, siger Ellen Trane Nørby (V).

Dårligere undervisning, færre lærere per elev, mindre hjælp til svage studerende og en dårligere uddannet befolkning.

Det er nogle af de advarsler, som regeringen i dag har fået efter uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har varslet, at landets gymnasier, universiteter og øvrige uddannelsessteder skal spare to procent af deres budgetter om året - eller hvad der svarer til 8,7 milliarder kroner over fire år.

- Hvis regeringen gennemfører de her besparelser, så er jeg bange for, at vi ryger helt ud over kanten. Kvaliteten kommer til at lide et alvorligt knæk, og Danmark kommer til at få en dårligere uddannet befolkning, siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

Ellen Trane: Vi er stadig de bedste

Men sådan kan man slet ikke se sparekravet fra regeringen, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby. Ser man rundt omkring os, så ligger Danmark så langt foran, at der sagtens kan findes nogle milliarder i de danske gymnasier, universiteter og øvrige uddannelser.

- Hvis vi sammenligner med landene omkring os, så er vi det land i OECD, der samlet set bruger mest på uddannelsesområdet.

- Men vi er også nødt til at sige, at hvis vi skal skabe vækst i Danmark og sikre, der er arbejde at få når man har taget sin uddannelse, så er vi nødt til at prioritere anderledes og være bedre til at bruge de skattepenge vi hver især indbetaler i Danmark, forklarer hun til DR Nyheder.

Hun fremhæver, at uddannelserne, modsat resten af det offentlige, har stået udenfor de faste sparekrav om at finde to procent årligt på budgetterne. I stedet har uddannelserne fået flere penge, mener Ellen Trane Nørby.

- På universiteterne er udgifterne steget med 37 procent siden 2008. Og på ungdomsuddannelserne er tallet 27 procent i samme periode. Og nu siger vi, at ligesom resten af den offentlige sektor hvert år skal spare, så skal uddannelserne også kigge på, om man kan gøre tingene på en anden måde.

Minister: Løs problemerne på nye måder

Derfor mener undervisningsministeren også, at der er penge at hente på uddannelserne, hvis de tænker over, hvordan de bruger deres penge.

For eksempel skal mere teknologi og nye undervisningsmetoder hjælpe landets uddannelser til at spare 8,7 milliarder kroner de næste fire år, siger hun.

- Det er vigtigt at se, om vi kan gøre tingene på andre måder: Inddrage teknologi og organisere undervisningen på andre måder.

- Jeg er sikker på, at man ude på den enkelte institution kan finde ud af at organisere arbejdet på en måde, hvor det ikke går ud over kvaliteten, siger Ellen Trane Nørby.

Facebook
Twitter