Undervisningsminister: Ubehageligt men nødvendigt at overvåge gymnasieelever for snyd

Merete Riisager hilser debat om ny bekendtgørelse velkommen, men står fast på vidtgående forslag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil give gymnasierne lige og ens adgang til at sanktionere og kontrollere, hvis eleverne snyder til eksamen. Men forslaget møder kritik fra flere sider. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

I et forsøg på at komme snyd til eksamen på landets gymnasier til livs, lægger undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu op til, at gymnasierne skal begynde at overvåge elevernes færden på internettet, hvis der er konkret mistanke om snyd.

Bekendtgørelsen, der er sendt i høring, og som er beskrevet i dagens udgave af Dagbladet Information, møder kritik fra flere sider. Gymnasieeleverne kalder det for ”langt over stregen”, en juraprofessor for ”helt overdrevet” og Venstres undervisningsordfører er helt uenig i forslaget.

Men Merete Riisager står fast, selv om hun hilser debatten om hendes bekendtgørelse for velkommen. For det er nødvendigt med ens værktøjer til gymnasierne for at sikre en fair og ens afvikling af eksamen, understreger hun.

Merete Riisager, hvorfor skal gymnasierne overvåge eleverne?

- Det skal man heller ikke, medmindre der er mistanke om snyd. Hvis der er det, så kan det være nødvendigt i nogle situationer. Det er nødvendigt, fordi snyd er blevet udbredt i gymnasiet.

Ingen stigning i formodninger om snyd

Men at snydekulturen skulle have grebet om sig underbygges dog ikke af ministeriets egne tal. Ser man på formodningerne om snyd ved skriftlige prøver i sommerterminerne, så viser tallene, at andelen af formodede snydere er på samme niveau som tidligere.

Tallene bygger på de sager, hvor censorerne har en mistanke om urent trav, som så efterfølgende bliver efterforsket af den enkelte uddannelsesinstitution, inden det besluttes, om der skal være en sanktion.

Bliver undervisningsministerens forslag til en bekendtgørelse til virkelighed, så vil det give gymnasierne mulighed for at gennemgå computeren ved en konkret mistanke om snyd. Det inkluderer også færden på sociale medier, uanset om der er tale om elevens egen computer eller en computer lånt fra gymnasiet, fremgår det af bekendtgørelsen.

Merete Riisager kan godt kan forstå bekymringen hos eleverne over, hvis gymnasierne skal til at gennemgå deres private computere. Derfor opfordrer hun eleverne til at overveje, hvorvidt de vil medbringe egen computer, da gymnasierne ikke kan kræve, man medbringer sin egen computer.

- Det kan da være ret ubehageligt (at få sin computer gennemgået, red). Det vil jeg slet ikke betvivle. Hvis man har det sådan, så kan man tage en snak med gymnasiet om at låne en computer, hvis man vil være helt sikker på ikke at stå i en sådan situation, siger hun.

Overvågning har ikke afsløret snyd i Roskilde

Og i en sådan situation skal eleven selv sørge for, at ”der ikke på udstyret findes private oplysninger, som han eller hun ikke ønsker, at skolen som led i en kontrol skal kunne blive bekendt med indholdet af,” lyder det fra Undervisningsministeriet.

På Roskilde Gymnasium har de i knapt et år gjort sig erfaringer med at kræve adgang til elevernes søgehistorik, hvis der er mistanke om snyd. Det værktøj har ikke påvist nogen sager om snyd, siger gymnasiets rektor Henrik Nevers, til DR Nyheder.

Merete Riisager, hvis det er erfaringerne, hvorfor er det så overhovedet nødvendigt at give gymnasierne de her vidtgående rettigheder?

- Vi skal trække på erfaringerne fra gymnasierne. Men de er meget forskellige. Og forekomsten af snyd ser også ud til at være meget forskellig på gymnasierne.

Bliver bekendtgørelsen gennemført, så vil den ikke give gymnasierne mulighed for at få adgang til elevernes computere med tvang. Nægter eleven, så kan det resultere i en advarsel eller et forbud mod fremover at medbringe eget udstyr til en eksamen.

FacebookTwitter