Undervisningsministerens rådgivere: Sæt nationale tests på pause

En gruppe af forældre, lærere, eksperter og skoleledere vil have ministeren til at stoppe nationale test lige nu.

De udskældte nationale test i folkeskolen skal sættes i bero, lyder en af de mest markante anbefalinger fra en rådgivergruppe, der har leveret en række anbefalinger til ministeriet. (Foto: Tommy Kofoed © Scanpix)

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil får nu mere at tænke over, efter at hendes egen rådgivningsgruppe med 50 anbefalinger forsøger at konkludere på brugen af de nationale test. Test, der er obligatoriske i folkeskolen.

De obligatoriske prøver har længe været omdiskuteret, og nu genåbner en rådgivningsgruppe under Undervisningsministeriet debatten. I gruppen, der tæller eksperter, skoleledere, skolelærere og forældre, er der nemlig "bred tilslutning" til at anbefale ministeren at sætte prøverne i bero.

"Det anbefales, at de nationale test undergår en timeout indtil opgavesværhedsgraderne er korrekt beregnet, og at de nationale test derefter fortsætter, indtil et nyt system er iværksat, " lyder det i anbefalingen, der fortsætter:

"Det meddeles skolerne, at resultaterne fra de nationale test er meget usikre på individniveau."

Rådgiverne anbefaler, at der i fremtiden fortsat skal være test. Den skal bare udvikles og forbedres på en række punkter.

Test kan give forkerte resultater

Anbefalingerne kommer efter at rådgivergruppen har haft lejlighed til at læse en afrapportering i brugen af de nationale test fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Rådgiverne mener, at en stor del af opgaverne i prøverne har sværhedsgrader, der "ikke passer i den adaptive afvikling". På den bagggrund mener flertallet af Pernille Rosentkrantz-Theils rådgivere, at prøverne giver "forkerte resultater for eleverne".

Debatten om de Nationale Tests kørte også før regeringsdannelsen. Det fremgår af forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne Enhedslisten, SF og De Radikale, at prøverne skal gentænkes.

"En ny regering ønsker blandt andet at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt nytænke anvendelsen af test," lyder det i papiret.

Bekymret minister vil tænke sig om

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke umiddelbart reagere på anbefalingen om at sætte prøverne på pause, siger hun kort efter offentliggørelsen.

I stedet vil hun drøfte anbefalingerne med de øvrige partier.

- Det, vi har lagt op til nu, er, at vi giver alle ordførerne mulighed for at stille spørgsmål på et møde i morgen. Herefter bruger vi noget tid på at læse os grundigt ned i det her, siger hun og fortsætter:

- Man skal kunne stole på, at der er sammenhæng mellem den hvide kuverts resultat, som barnet kommer hjem med - og virkeligheden. Der slår rapporten fast, at der er stor usikkerhed. Det mener jeg, vi skal tage rigtig alvorligt.

Hvorfor ikke følge anbefalingen om at sætte prøverne i bero?

- Det skal vi lade være med at tage stilling til i det her sekund, for så splitter vi Folketingets partier i alle retninger. Vi skal give os selv ro. Alle får mulighed for at tænke sig om.

Obligatoriske tests i privatskoler

I rådgivergruppen er der desuden bred opbakning til at anbefale, at man også indfører obligatoriske test i privatskoler, der modtager statstilkud, da eleverne her udgør en femtedel af elevpopulationen.

Samtidig anbefales det, at tidspunktet for testene skal foregå i starten af skoleåret i stedet for sidst på året, så undervisningen ikke bliver målrettet mod at teste eleverne, men lærerne i stedet kan bruge resulatetner som redskab til pædagogisk opfølgning af eleverne året igennem.

Desuden skal der mere fokus på de elever, der måtte føle sig pressede over at skulle testes.

Du kan læse alle anbefalingerne fra rådgivergruppen her.

Opdateret klokken 14:26 med en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.