Undervisningsministeriet brugte selv omstridte PISA-ranglisteplaceringer

Undervisningsministeriet har flere gange advaret mod at nævne placeringer i forbindelse med den seneste PISA-undersøgelse. Men ikke desto mindre viderebragte ministeriet selv Danmarks ranglisteplaceringer i en pressemeddelelse til de danske medier.

Selv om PISAs ranglisteplaceringer er forbundet med stor usikkerhed, bliver de fortsat nævnt ved præsentationen af nye resultater. (Foto: lusi © stock.xchng)

Da de nyeste resultater fra den internationale PISA-undersøgelse blev offentliggjort denne uge, kunne man i flere medier høre, at de danske elever var faldet i niveau og gået fra 12. til 15.-pladsen på OECD-ranglisten, når det gælder matematik.

Men som Detektor i dag kan fortælle, betyder den statistiske usikkerhed ved undersøgelsen ifølge formanden for det danske PISA-konsortium, professor Niels Egelund, at det slet ikke giver mening at tale om så konkrete placeringer.

Præcis placering på liste ikke mulig

Også Undervisningsministeriet var i dagene op til offentliggørelsen af PISA-resultaterne flere gange ude at gøre opmærksom på problemet med at tale om en dansk placering i forhold til andre OECD-lande.

- Vi mener ikke, at det kan lade sig gøre at lave en præcis placering på en liste. Der er for stor statistisk usikkerhed, sagde Elsebeth Aller, der er chefkonsulent i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som ligger under Undervisningsministeriet, til både Berlingske og Politiken lørdag.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) uddybede desuden dette budskab.

- Vi tilbageholder selvfølgelig ikke PISA-tallene. Men vi følger OECDs anbefalinger, som selv er ude og sige, at man skal lade være med at fortolke listen som en forsimplet rangliste over elevernes evner i de forskellige lande, for man kan ikke ud fra placeringerne sige, om et land ligger på en 7. eller en 15. plads, sagde Antorini søndag til Berlingske Nyhedsbureau.

Ministerium nævner selv placeringerne

Alligevel fremhævede flere medier den danske 15.-plads i deres dækning af de nye PISA-resultater. Og det er måske ikke så underligt endda.

For i det materiale til pressen, som Undervisningsministeriet offentliggjorde i forbindelse med PISA-resultaterne, nævner nemlig selv de danske PISA-placeringer.

- Ud af de 34 OECD-lande ligger Danmark nr. 15 i matematik, 18 i læsning og 19 i naturfag, stod der i pressemeddelelsen.

Selvom Undervisningsministeriet tilføjer, at de enkelte landes placering er behæftet med en vis usikkerhed, og at det derfor er mest relevant at se på om landene ligger over, under eller på niveau med OECDs gennemsnit, viderebragte ministeriet altså ikke desto mindre de selv samme ranglisteplaceringer, som ministeriet i dagene forinden havde advaret mod at bruge.´

Stor medieinteresse for ranglisterne

Hos Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som hører under Undervisningsministeriet, hæfter man sig ved, at enhver selv kunne gå ind og læse de danske placeringer i den nye PISA-undersøgelse. Og da ranglisteplaceringerne var efterspurgte, valgte man at nævne dem i pressemeddelelsen.

- Der var en stor medieinteresse hen over weekenden for at få at vide, hvad nummer Danmark lå. Og det ønske efterkom vi. Men det ændrer jo ikke på, at den bedste og rigtigste måde at bruge PISA-undersøgelsen er at sige, at man ligger på, over eller under OECD-gennemsnittet, siger direktør i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Jakob Holbraad til Detektor.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk