1 maj

Unge til 1. maj: Det handler mere om bajere end politik

Fejringen af arbejdernes internationale kampdag er hygge og god musik for unge i Fælledparken.

Signe Dueholm Nielsen (tv) og Eunice Christiansen (midt) er til 1. maj i Fælledparken i Københavnpå grund af hyggen. (© DR Nyheder)

Vejret denne 1.maj er perfekt til en tur siddende på tæppet med kolde øl i Fælledparken i København.

Og snakken går livligt blandt grupperne af unge mennesker, som har sat sig i græsset. De har masser af øl, og solbrillerne skærmer for de stærke stråler fra forårsolen.

- For at være helt ærlig, så aner jeg ikke, hvem der kommer og taler, siger elektrikereleven Ali, som DR Nyheder møder i Fælledparken til en snak om betydningen af arbejdernes internationale kampdag.

- Stemningen er god, og solen skinner, siger han.

Tiderne har ændret sig

Flere af de unge bakker op om kampen for gode arbejdsvilkår.

Men de unge mennesker, som DR Nyheder møder, tænker ikke videre over, hvad arbejderbevægelsens kampe gennem historien har haft af betydning for dem selv.

- For 10-20 år havde det betydet noget at kunne holde 1. maj, men tiderne har ændret sig. Nu handler det mere om bajerne og ikke så meget om politikken, siger gymnasieeleven Signe Dueholm Nielsen fra Christianshavns Gymnasium.

Hun er taget til 1. maj med sine veninder fra klassen. Og selvom det er øllerne og selskabet, der trækker, har hun styr på, hvorfor arbejderne i sin tid gik på barrikaderne.

- Det er jo fordi, vi har fået en arbejdsdag på maksimal otte timer, siger hun.

Det var i 1890, at arbejderne for første gang samledes i Fælledparken for at kræve kortere arbejdstid. Og siden er synet af røde faner og nysprungne bøgegrene blevet en fast del af Fælledparken på denne første majdag.

Kommer Løkke?

Som elektrikereleven Ali og hans venner går denne gruppe gymnasiepiger heller ikke rigtig op i, hvilke politikere som kommer i Fælledparken for at sprede arbejderånden og budskaberne om solidaritet og bedre vilkår for offentligt ansatte.

- Historisk har jeg ikke fulgt så meget med i det, og det er helt klart mest for hyggens skyld, desværre. Jeg tror ikke, jeg ville komme, hvis ikke det var for vennerne og hyggen, siger veninden Eunice Christiansen.

Ved du, hvem der kommer i dag og holder tale?

- Jeg tror, at Mette Frederiksen nok kommer til at tale og Johanne Schmidt Nielsen og Lars Løkke, siger Eunice Christiansen.

Jeg kan så fortælle dig, at ingen af dem kommer i dag.

- Mener du det? Der kan du se, jeg har ikke så meget styr på det, siger hun med et stort smil.

Det officielle program i Fælledparken slutter med Peter Belli på scenen.

Men så længe solen og øllerne er fremme, er der lagt op til, at de unge mennesker kan forsætte hyggen i mange timer endnu.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter