Unge uden uddannelse: Kontanthjælp bliver til uddannelseshjælp

I det udspil til en kontanthjælpsreform, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) offentliggjorde i dag mandag, fremgår det, at unge under 30, som ikke har en uddannelse men er i stand til at tage en, skal skæres i kontanthjælpen, så den kommer til svare til SU. Ydelsen skal hedde uddannelseshjælp.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) (Foto: DR © DR)

I regeringens udspil til en kontanthjælpsreform skal unge under 30 år, som er i stand til at tage en uddannelse, ikke længere have ret til kontanthjælp. I stedet kan de modtage en såkaldt uddannelseshjælp, som er et beløb svarende til SU.

Mangel på praktikpladser

Der har i flere år manglet praktikpladser på en række af de danske erhvervsuddannelser. Et problem som regeringen ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er opmærksom på, så de unge, der flyttes til uddannelseshjælpen, også kan være sikre på at kunne få en uddannelse.

- Vi er i drøftelser med arbejdsmarkedets parter for at sikre en bedre praktikpladssituation, end den der har gjort sig gældende i en årrække, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser samtidig til en aftale, fra efteråret mellem alle folketingets partier undtagen Liberal Alliance, der blandt andet styrkede muligheden for skolepraktik, hvis der ikke er mulighed for virksomhedspraktik.

V og K: God ide

Både Venstre og De Konservative har tidligere foreslået at erstatte kontanthjælpen med en ydelse tilsvarende SU for unge.

- Vi kan konstatere, at regeringen er blevet enig med os. Det kan vi jo kun synes er fornuftigt, siger Mai Henriksen, der er arbejdsmarkedsordfører for De Konservative.

Hun er dog opmærksom på, at der kan være en gruppe unge, som ikke umiddelbart kan tage en uddannelse.

- Vi har brug for at få svar på, hvad der skal ske med den gruppe. Hvor skal de placeres? Og hvilke tilbud skal de have af uddannelsesmæssig karakter? For vi efterlader ikke nogen på perronen, siger hun.

V: Vi bør gå længere

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs siger, at man bør gå længere end regeringens forslag. Så alle unge under 30 rykkes til en ydelse på SU-niveau og ikke kun dem, der vurderes til at være uddannelsesparate. Hun frygter, at forslaget fører til forskelsbehandling mellem de unge.

- Det er desværre det, ministeren lægger op til med sit kontanthjælpsudspil. Jeg frygter, at det vil bidrage til at fastholde en gruppe af unge på offentlig forsørgelse, siger Ulla Tørnæs.

Læse-, skrive-, og regnetest

I regeringens udspil får kommunerne pligt til at teste de unges læse-, skrive- og regnefærdigheder for at afklare, om de unge er i stand til at gennemføre en uddannelse.

Facebook
Twitter