'Unge ved godt, hvordan kondomet rulles på': Ministre vil modernisere seksualundervisningen

Undervisningen skal handle mere om krænkelser og digital dannelse, mener Eva Kjer Hansen.

De unge har rigtig meget brug for god viden om deres krop og seksualitet, og der er meget stor forskel på den undervisning, som finder sted, siger Eva Kjer Hansen. (arkivfoto) (Foto: christian Als © Scanpix)

Det er blevet for gammeldags at tale om 'blomsten og bien', når skoleelever skal undervises om sundhed og seksualitet.

I stedet for skal seksualundervisningen have et ansigtsløft og være langt mere tidsvarende i forhold til, hvor de unge selv er i dag: Blandt andet med et større fokus på de flere digitale seksuelle krænkelser, der er opstået.

Det mener undervisningsminister Merete Riisager (LA) og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

- Alt det med blomsterne og bierne har de styr på. De kan også godt finde ud af at rulle et kondom på et kosteskaft. De mangler hjælp til at finde respekten for hinanden og ikke mindst finde ud af, hvor hinandens grænser går, siger ligestillingsministeren til DR Nyheder.

I slutningen af denne måned mødes hun derfor med undervisningsministeren, forskningsministeren og en række andre aktører på området for at drøfte seksualundervisningen i folkeskolen og finde ud af, hvordan den kan strikkes sammen fremover.

Akavet, at dansklæreren står for det

Moderniseringen af seksualundervisningen er også tiltrængt, fordi der ikke er nogen faste rammer for, hvordan undervisningen skal udmønte sig i skolen, mener Eva Kjer Hansen.

Der er ikke afsat faste timer til undervisningen, da den blot skal implementeres i den obligatoriske undervisning. Derudover viser en ny undersøgelse lavet af Undervisningsministeriet, at mange lærere slet ikke føler sig rustet til at undervise i faget.

- De unge har rigtig meget brug for god viden om deres krop og seksualitet, og der er meget stor forskel på den undervisning, som finder sted. Mange af lærerne føler ikke, de er fagligt klædt på til at tage ansvar for undervisningen, og vi har i det hele taget ikke særlig klare regler for, hvad eleverne skal bibringes i seksualundervisningen, siger Eva Kjer Hansen.

- Min egen datter synes også, det er akavet, når dansklæreren først underviser i dansk og så bagefter skal man sidde med hinanden og tale seksualundervisning, siger hun.

Seksualundervisning gennem tiden:

  • Faget blev introduceret i 1970. Her var det lærernes ansvar at finde plads til det i undervisningen.

  • Undervisningen i 1970'erne bar præg af en frisindet seksualopfattelse.

  • Undervisning i følelser og seksuelle lyster kom først for alvor i fokus i slutningen af 1980’erne.

  • Som følge af udbredelsen af aids i 80'erne blev det centralt at tale om prævention.

  • Også i 90'erne handlede seksualundervisningen om prævention og kønssygdomme.

  • I det nye årtusinde blev det foreslået at skifte fokus fra "Sådan undgår du at blive gravid" til at skulle se på "Sådan får du børn". Årsagen var faldende fødselstal og en stigende gennemsnitsalder blandt førstegangsfødende.

  • De senere år er der undervist langt mere i køn, seksualitet og digitale sexkrænkelser - og det er mere af den vej, som skolerne skal gå, mener ministrene.

Ved for lidt om 'dickpics'

Ifølge undersøgelsen fra Undervisningsministeriet svarer næsten halvdelen af de adspurgte elever i 7. klasse, at de har lært for lidt eller alt for lidt om sex og seksualitet.

Eva Kjer Hansen nævner som eksempel, at for få unge er bevidste om, at det rent faktisk er ulovligt at sende et såkaldt 'dickpic' uopfordret til andre.

Der er også brug for at undervise i, hvordan man respekterer hinanden uanset køn og seksualitet, mener hun.

Eva Kjer Hansen så gerne, at der kom et øget fokus på, hvordan man sætter grænser over for hinanden og undgår krænkelser, ligesom der blandt andet skal gøres op med, at seksuelt aktive piger med ministerens ord ofte bliver 'udskammet', hvorimod seksuelt aktive drenge nærmest 'bliver hyldet', som hun udtrykker det.

Ligestillingsministeren foreslår, at lærerne enten skal sendes på efteruddannelse, eller at skolerne i langt højere grad benytter sig af eksterne undervisere, der allerede har erfaring med at tale om køn, krop og seksualitet med børn og unge. Det gælder blandt andet organisationen Sex og Samfund.

- Vi ser en generation af unge, hvor mange ikke trives, og hvor mange ikke er tilfredse med deres krop, så de ikke tør gå i bad efter idræt. Vi skal gøre de unge mere robuste og give dem mere selvtillid til at tro på, at de er gode nok og gerne må være seksuelt aktive, blot skal de udvise respekt for hinanden, siger Eva Kjer Hansen.

I folkeskolen er der forskellige færdigheds- og vidensmål i den obligatoriske seksualundervisning alt efter, hvilket klassetrin, du er på.
I folkeskolen er der forskellige færdigheds- og vidensmål i den obligatoriske seksualundervisning alt efter, hvilket klassetrin, du er på.
Facebook
Twitter