Ungt byrådsmedlem: Svært at bryde hierarkiet

Man skal holde ved sine meninger og være vedholdende, hvis man vil klare sig som ungt byrådsmedlem.

Mads Thomsen (V) blev med sine blot 20 år et af de yngste byrådsmedlemmer i landet, da der blev afholdt valgt i 2009. (© DR)

Da Mads Thomsen (V) tilbage i 2009 blev valgt til byrådet i Roskilde Kommune havde den dengang 20-årige politiker ikke gjort sig de store tanker om, hvad hans unge alder ville komme til at betyde for hans arbejde som byrådspolitiker.

Men selvom Mads Thomsen mener, at det først og fremmest bør være holdninger og ikke alder, der er afgørende for arbejdet i byrådet, så er han helt klar over, at de blot 20 år han havde på bagen har haft betydning for det arbejde, han har udført i byrådet gennem de seneste tre et halvt år.

- Det er selvfølgelig svært at sige, hvad jeg ville have gjort, hvis jeg var 30 år ældre, men jeg tror, det har haft både positive og negative effekter, at jeg er ung. Og det er klart, at i min valgkamp, spillede jeg på, at jeg var ung, men det får man altså ikke stemmer på alene, siger Mads Thomsen, der i dag er 23 år.

Svært med hierarki

Han mener dog, at hvis man kigger alene på hans alder, så har den primært været en ulempe for ham i det kommunalpolitiske arbejde.

- De ældre politikere har en tendens til at sige, 'du er ung, du skal nok falde ind i den samme rolle, som vi er i om nogle år'. Samtidig har det været en udfordring at falde ind i det hierarki, som der er i et byråd, siger han og fortsætter:

- Der er nogle som går meget op i hierarkiet og føler, at de bestemmer mere, fordi de har været med længere. Jeg har flere gange følt, at de har haft en klar mening om, hvordan jeg skulle gebærde mig, og at jeg ikke skulle stikke hovedet for langt frem, siger Mads Thomsen.

Har ungdomens energi

Selvom der har været negative reaktioner på Mads Thomsens alder, har den unge Venstre-politiker dog også oplevet, at alderen og dermed den manglende erfaring kan være en fordel.

- I nogle sager er jeg nok blevet ved, hvor andre har sagt, at nu har vi besluttet det her i byrådsgruppen, og så er det sådan. Jeg har holdt fast i min mening på nogle områder, også hvor det har betydet, at jeg var uenig med dem i min gruppe, og det, mener jeg, er en fordel, for det handler politik også om, siger Mads Thomsen.

Han læser til daglig virksomhedskommunikation og marketing på Syddansk Universitet i Slagelse, men er blevet boende i Roskilde. Ifølge Mads Thomsen skyldes det dog ikke kun det politiske arbejde, men også at han godt kan lide at bo i kommunen.

Svært under eksamen

Selvom man ofte siger, at studerende har meget tid de selv kan disponere over, så er Mads Thomsens oplevelse, at livet som studerende har været en hæmsko.

- Når man studerer er der jo perioder med højere arbejdskrav end andre, for eksempel når man går til eksamen, og i de perioder har jeg prioriteret meget skarpt, fordi jeg mener min uddannelse er vigtig, og der må jeg indrømme, at det har stjålet tid fra byrådsarbejdet, siger han.

Genopstiller

På trods af de udfordringer, et højt fødselsår har givet Mads Thomsen, genopstiller han til byrådet ved det kommende kommunalvalg, og vil opfordre andre unge til at gøre sig samme overvejelser.

- Hvis man vil noget med byrådsarbejdet er det ikke alderen, men holdningerne og viljen til at investere tiden i det, som bør være afgørende. Jeg tror helt klart, at flere unge ville gide det, hvis de vidste hvad det indebar, og partierne i højere grad opfordrede unge til at stille op, siger Mads Thomsen.

FacebookTwitter