Universiteter opfordres til at droppe undersøgelser om Danmark i krig

En kommende undersøgelse af Danmarks militærindsats går imod basale videnskabelige principper, lyder kritik.

Landets universiteter bør opgive samarbejdet med regeringen om at undersøge den danske krigsindsats i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Sådan lyder meldingen fra seks historieprofessorer i et brev til universiteterne.

Det skriver Politiken.

Den kommende udredning er i strid med helt fundamental videnskabelig praksis og etik, mener forskerne. Blandt brevets underskrivere er Kurt Jacobsen fra CBS, Claus Bryld fra Roskilde Universitet og Bent Jensen fra Syddansk Universitet.

Eksempelvis kritiserer de, at myndighederne ifølge den politiske aftale bag undersøgelsen kan afvise at udlevere særligt følsomme dokumenter.

- Det kan minde om den måde, man bedrev forskning på i det tidligere Sovjet og Østtyskland, hvor de politiske systemer kunne styre forskningen, siger professor på CBS Kurt Jacobsen til Politiken.

Efterfølger kommission

Den historiske udredning efterfølger den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission.

De blå partier og Alternativet står bag aftalen om krigsundersøgelsen. De er blevet enige om at udpege en historiker og en politolog med speciale i militære studier.

De skal granske det historiske forløb i forbindelse med det danske militære engagement.

I den forbindelse skal rektorerne for landets universiteter, der er samlet i Rektorkollegiet, indstille tre personer til hver af de to stillinger. Ifølge de seks historieprofessorer bliver der dermed tale om politisk udpegede forskere.

Men Rektorkollegiets formand, Anders Overgaard Bjarklev, mener ikke, at universiteterne skal være filter for politiske undersøgelser.

- Hvorvidt vores kolleger har lyst til at løse opgaven eller føler, at de kan det, må være op til dem selv, siger Anders Overgaard Bjarklev til Politiken.

Ifølge Politikens oplysninger har Rektorkollegiet netop sendt en liste med seks navne på historikere og politologer til regeringen, som sammen med de øvrige aftalepartier skal udpege undersøgelsens to forskere.

/ritzau/