Universiteterne tilbyder tusindvis af test: Sundhedsstyrelsen 'arbejder på' at øge kapaciteten

På Roskilde Universitet alene vurderer man, at man kan teste op mod 1.000 prøver i døgnet.

En række universiteter og private virksomheder har i dag meldt sig på banen med åbne laboratorier og mandskab for at hjælpe myndighederne med at teste flere personer for coronavirus.

Det sker, efter at myndighederne i slutningen af sidste uge blev nødt til at teste færre personer, fordi man manglede udstyr.

Det skrev Politiken tidligere i dag.

Ifølge Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet, ville universiteterne tilsammen på meget kort tid kunne stå klar til at lave tusindvis af test hver eneste dag.

- Jeg må sige, at vi har undret os over, at vi ikke har fået nogen henvendelse om at gøre det, siger han.

Han vurderer, at der er tale om arbejde i laboratorierne, der er ganske simpelt i forhold til det, de laver til daglig på universiteterne.

- Det har været rutinemetode i laboratorierne gennem 20 år.

- Maskinerne står på alle universiteterne, men lige nu står de stille, fordi universiteterne er lukket. Så vi venter bare på at komme i gang, siger han.

Intet klart svar

På dagens pressemøde med myndighederne om coronavirus blev centerchef i Sundhedsstyrelsen Helene Probst spurgt, hvorfor man ikke allerede havde taget universiteterne i brug - og om det var planen at gøre det nu.

Uden at der dog kom et direkte svar på, om det kommer til at ske.

- Vi var kede af, at der i sidste uge opstod kapacitetsudfordringer med test. Siden har regioner og lægemiddelstyrelsen arbejdet stenhårdt for at få kapaciteten op.

- Mange har meldt sig på banen – både private aktører og universiteter - og der foregår et intenst arbejde for at finde ud af, hvordan vi kan løfte testkapaciteten, sagde Helene Probst på pressemødet.

Hun understregede samtidig, at det er vigtigt, at de test, man udfører, bliver lavet retvisende, så man er sikker på, at resultatet af dem er rigtigt. Og at det stadig er myndighedernes ambition at teste flere, end man gør i dag.

Men når det kommer til, om prøverne er retvisende, er der ifølge Peter Kamp Busk fra Roskilde Universitet ikke noget problem. Man kan sagtens lave ens test flere forskellige steder.

- Det er vi vant til at håndtere. Vi kan lave de samme forsøg i alle laboratorier.

- Du kan sammenligne det med at bruge en lineal. Hvis jeg tager en lineal og måler siden på et stykke papir, og du tager en anden lineal og måler siden på samme slags papir, så får vi samme resultat. Det er det samme her. Det er ikke svært, siger han.

I går meldte myndighederne ud, at man har en ambition om at komme til at teste flere for coronavirus, end man hidtil har gjort, men at det skal tilpasses virkeligheden, da man ikke kan teste flere, end der er udstyr til.

Lær mere om virus i denne video: