USA-kender: Kerrys besøg er en stor cadeau til Danmark

Der vil blive lagt mærke til den amerikanske udenrigsministers besøg, vurderer Torsten Jansen.

USA's udenrigsminister John Kerry tog imod den danske udenrigsminister Kristian Jensen i Washington den 9. marts. (Foto: GARY CAMERON © Scanpix)

Grønland er den primære destination for den amerikanske udenrigsminister John Kerrys rundrejse i denne uge.

I samme omgang har han dog valgt at lægge vejen forbi Danmark og Norge, og i eftermiddag ankommer han til København, hvor han får mulighed for at tale politik med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Set i lyset af at det kun er en måned siden, at de to danske politikere var på besøg i det Hvide Hus til nordisk topmøde, er det en stor cadeau til Danmark, at John Kerry har valgt at besøge Danmark.

- Det betyder rigtig meget. En amerikansk udenrigsminister har mange ting på dagsordenen, så det er stort at komme til at lille land som Danmark så kort tid efter det nordiske topmøde, hvor den danske statsminister og udenrigsminister fik meget opmærksomhed fra både Barack Obama og John Kerry, siger partner i LEAD Agency Torsten Jansen, der er tidligere presse- og kulturattaché på den amerikanske ambassade i Washington.

- Det er ikke længe siden, de har siddet over for hinanden, derfor er der ikke dramatisk nyt. Men storpolitik er også symbolpolitik. Det signal, USA sender, er noget, man lægger mærke til i EU. Der er en middag i aften, og at have den opmærksomhed og have uformelle drøftelser om udenrigspolitiske temaer betyder kolossalt meget, vurderer Torsten Jansen.

Klimaet har høj prioritet

Torsten Jansen fremhæver et meget tæt sikkerhedspolitisk fællesskab som årsag til besøget i Danmark fremfor de øvrige nordiske lande Sverige, Finland og Island. Det har længe stået på John Kerrys ønskeliste at komme til Grønland for at drøfte klimaforandringer. Men den snak vil han ifølge Torsten Jansen vente med at tage, til han kommer dertil.

- Han vil dels drøfte klimaforandringerne, som den amerikanske regering prioriterer højt, men også sikkerhedspolitik, hvor Arktis har meget bevågenhed. I forhold til Rusland har man interesse i, at der ikke sker en oprustning i det arktiske område, og der er Danmark en vigtig partner for USA, siger Torsten Jansen.

Terror på dagsordenen

Mens udenrigsministeren er i København, bliver der anledning til at tage andre aktuelle emner op.

- Der er kendte temaer som Syrien og forholdet til Rusland, og de vil sikkert også tale EU-spørgsmål. Han vil måske have Danmarks vurdering af, hvis Storbritannien forlader EU. Og set i lyset af terrorangrebet i Orlando, vil han sikkert sætte fokus på den del, vurderer Torsten Jansen.

Inden John Kerry rejser videre til Grønland i morgen, får han også tid til at hilse på dronning Margrethe og kronprins Frederik.