USA’s forsvarsminister gæster Danmark til topmøde om IS

James Mattis skal både mødes med Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen.

Besøget i Danmark er en del af en tre dage lang tur Europa. Her ankommer Mattis til den amerikanske ambassade. (Foto: Jette Carr)

Den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, er i dag ankommet til København, hvor han sammen med sin danske ditto, Claus Hjort Frederiksen, skal være vært for et større møde om kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat.

De to forsvarsministre skal sammen med andre forsvarsministre og højtstående repræsentanter fra 15 lande, der går forrest i kampen mod IS, diskutere, hvordan man kan komme terrororganisationen til livs, skriver Pentagon i en pressemeddelelse.

Forsvarsministeren siger på flyet på vej til Danmark til reportere, at IS har tabt meget terræn og er trængt.

Ud over den militære del handler mødet også om emner som propaganda på sociale medier og finansiering af terror, siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Landene, der indgår i operationen, sætter sig sammen og vurderer, hvor langt man er kommet med henblik på at få skovlen under IS, siger han.

Han mener i øvrigt, at det viser, at USA og Danmark har et godt forhold, når mødet holdes i København.

Mattis mødes med Løkke

Ifølge pressemeddelelsen skal James Mattis og Claus Hjort Frederiksen også diskutere europæisk sikkerhed og Nato-samarbejdet. Ud over Claus Hjort Frederiksen skal James Mattis også mødes med Lars Løkke Rasmussen, der i slutningen af marts også mødtes med Donald Trump i Washington.

Besøget i Danmark er en del af en tre dage lang tur Europa. Blandt andet skal Mattis også til Litauen, hvor han skal besøge udstationerede tyske kamptropper. Forsvarsministeren siger, at han vil sikre, at "vi vedligeholder et meget synlig Nato-tilstedeværelse for at undgå misforståelser fra begge sider og købe tid til at diplomater kan skabe stabilitet i Baltikum".

Lige nu udvider Nato tilstedeværelsen med flere store udstationeringer i Estland, Letland, Litauen og Polen.

Til sidst rejser Mattis til Storbritannien, hvor han skal diskutere sikkerhedssituationen i Somalia.

Facebook
Twitter