Usikkert om der er penge at spare på fremdriftsreformen

Ifølge nye beregninger er det sandsynligt, at regeringens fremdriftsreform slet ikke vil give nogen gevinst.

Fremdriftsreformen, der presser de studerende hurtigere gennem studiet, vil få flere studerende til at droppe ud, og dermed giver den ingen gevinst, lyder det fra DTU-direktør og de studerende. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR Østjylland)

Regeringens meget udskældte fremdriftsreform, der skal få de studerende hurtigere igennem uddannelsen, skal også i 2020 give en ekstra milliard kroner i statskassen.

Men det er langt fra sikkert, at der bliver nogen økonomisk gevinst af reformen, skriver Politiken.

Det viser beregninger fra både Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Kan ikke udskyde fag

Reformen betyder, at de studerende må hæve tempoet i deres studier, fordi de tvinges til at tage kurser og eksaminer svarende til 30 såkaldte ECTS-point hvert semester. Det betyder, at de ikke kan udskyde fag på studiet.

De ekstra penge til statskassen skal efter planen komme, fordi de unge får længere tid på arbejdsmarkedet, når de bliver hurtigere færdig med studiet. Dermed kan de bidrage til det samlede arbejdsudbud.

Men reformen vil få så mange studerende til at falde fra deres uddannelse, at arbejdsudbuddet ikke vil stige, lyder det blandt andre fra universitetsdirektør Claus Nielsen fra DTU.

Økonomisk gevinst forsvinder

Hans beregninger viser ifølge avisen, at på DTU’s civilingeniøruddannelse, hvor der i dag uddannes 1.000 om året, vil frafaldet kun skulle øges mellem 0,5 og 0,7 procent, før der alligevel ikke vil komme flere ingeniørlivsværk på arbejdsmarkedet.

Det betyder, at kun fem-syv studerende skal falde fra, før den økonomiske gevinst er væk.

- Det er utrolig få, der skal falde fra, før hele det øgede udbud af arbejdskraft falder fuldstændig til jorden, siger Claus Nielsen.

Danske Studerendes Fællesråd (DSF) har foretaget lignende beregninger for alle universiteter, skriver avisen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter