To usikre bogstaver afgør Samsø-mandat

To brevstemmer med usikre bogstaver skal granskes af Indenrigsministeriet - Resultatet kan flytte mandat på Samsø fra Venstre til Socialdemokrater.

To ugyldige brevstemmer med usikre bogstaver fra Samsø skal nu tydes og fortolkes af indenrigsministeriet. Resultatet kan flytte et byrådsmandat fra Venstre til Socialdemokrater.

Socialdemokraterne på den lille ø i Kattegat mener nemlig, at der står partiets kendingsbogstav "A" på sedlerne skrevet med "stor, gammeldags skråskrift", som "en gammel person med et dårligt skriveredskab" måske har udfyldt.

Afgør udvalgs-formandspost

Derfor har partiet klaget til indenrigsministeriet, og får Socialdemokraterne medhold i klagen vil det - ifølge partiet - betyde, at partiet overtager et af Venstres fem mandater.

- Og det mandat er afgørende for, hvem der skal have formandsposten i Social- og Kulturudvalget, siger lokalformand Ole Pedersen.

A eller Å eller ?

Valgbestyrelsen og et flertal i byrådet på Samsø har afvist de to brevstemmer, fordi der er tvivl om der står "A", "Å" for Social-Listen på Samsø eller noget helt tredje.

I alt blev 11 stemmer erklæret ugyldige efter valget. Ved fintællingen blev fem af stemmerne dog alligevel godkendt. Heraf gik tre til Venstre, en til Fælleslisten og en til De Konservative. Ministeriet skal nu tage stilling til gyldigheden af alle 11 stemmer.

S blev halveret

Samsøs byråd konstituerer sig mandag den 14. december, uanset om klagen er behandlet af ministeriet eller ej. Den Konservative Jørn C. Nissen står til at overtage borgmesterposten fra Venstres Carsten Bruun.

Socialdemokraterne gik fra to mandater ved sidste valg til et enkelt mandat denne gang. Hvis Socialdemokraterne får det omstridte mandat efter Indenrigsministeriets granskning, skal Per Even Rasmussen sidde i Samsøs byråd de næste fire år i stedet for Venstres Per Søgaard.