Utilfredsheden ulmer i Alternativet: 'Osteklokken har sænket sig over den grønne gang'

Partiets leder Uffe Elbæk mener, at kritikken er et sundhedstegn, men at han og Alternativets gruppe på Christianborg er 'meget åbne'.

Uffe Elbæk på valgnatten efter sidste års folketingsvalg, hvor Alternativet overraskede de fleste og kom i Folketinget med i alt 9 mandater. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

’Flere ved mere’ og 'en ny politisk kultur med mere åbenhed og gennemsigtighed'

Med disse mantra har Alternativet siden dets opstart trukket tusindvis af medlemmer til partiets bevægelse.

Men det er ikke opfattelsen i hele partiet, at Alternativets top rent faktisk agerer på den måde. På partiets virtuelle dialogforum ulmer utilfredsheden over den vej, partiet bevæger sig nedad.

- Medlemsinddragelsen er blevet udvandet mere og mere. Der er ved at danne sig et decideret hul mellem medlemmerne og partitoppen. Hvis vi ikke passer på, bliver værdier og dogmer til floskler uden indhold, skriver det nu forhenværende medlem Birgit Holm-Petersen blandt andet.

Hun ønsker ikke at uddybe sin kritik, fordi hun mener, at der nu er en ’proces i gang’ i partiet, og ’at der sker andre vigtigere ting i verden, som medierne hellere på burde fokusere på’.

Til gengæld fortæller hun, at hun selv har meldt sig ud af partiet og nu blot følger processen udefra.

En lukket verden

I Birgit Holm-Petersens indlæg, der er det næstmest kommenterede i dets kategori på debatforummet, skriver hun også, at ’der er gået Christiansborg i den’.

- Osteklokken har sænket sig ned over den grønne gang, skriver hun med henvisning til Alternativets lokaler på Christiansborg og fortsætter:

- Det er ikke svært at få øje på hvorfor. Inde på Borgen beskæftiger de sig med politik 24/7 i tre-fire dage om ugen. Det bliver meget nemt en lukket verden. Forsøget med streamede gruppemøder er godt, men det er stadig en envejskommunikation, hvilket det meget er blevet til.

Indlægget får opbakning fra en række medlemmer. Blandt andre Amin Vauk:

- Medlemsinddragelse er godt - men ikke, hvis de mener noget andet end folketingstoppen - det er noget af det, som jeg har oplevet under to års PoFo-medlemskab (medlemskab af Alternativets Politiske Forum, red.). Og der er ikke noget mere dræbende for en bevægelse som vores, som består af mennesker, som gerne vil deltage og tages alvorligt.

I partiets første halvandet leveår på Tinge har medlemmerne tidligere måtte se til, mens det var partiets frontfigurer på Christiansborg, der egenrådigt besluttede, hvor partiet stod i forhold til sidste års folkeafstemning om retsforbeholdet.

Og under dette års landsmøde ville dele af baglandet udvide hovedbestyrelsen fra de nuværende ni til 21 medlemmer, men det forslag blev pandet ned - til partiledelsens lettelse.

HB-medlem melder sig ud

Samtidig mener flere andre, at det netop er den organisatoriske sammensætning, som den er gal med. Blandt andet Povl E. Petersen, der nu er forhenværende kredsformand for Alternativet i Vestjyllands Storkreds.

Han skriver på partiets dialogforum, at ’der p.t. mangler et led i organisationen, som binder ledelsen sammen med medlemmerne’.

- Som kan sikre, at information kan flyde frit op og ned i organisationen, skriver han.

Heller ikke han har lyst til at stille op til interview og uddybe de tanker, men i dialogforummet skriver han videre:

- Man kan heller ikke lede en stor landsdækkende organisation ved at sidde og sende mails ud. Det virker ikke. Folk skal inddrages, involveres og begejstres. Det sker ved personlig kontakt.

Tilsyneladende handler det i høj grad om en hovedbestyrelse, som flere karaktiserer som langt fra velfungerende.

Et tidligere medlem af hovedbestyrelsen, Astrid Carl, har efter blot fem måneder som hovedbestyrelsesmedlem nu meldt sig helt ud af partiet, fordi der ifølge Astrid Carl er for lang afstand mellem forventninger, ønsker og den praksis, der føres. Det redegør hun i november måned redegør for i en længere Facebookopdatering på hendes åbne profil.

Heller ikke Astrid Carl ønsker at uddybe sin kritik.

Elbæk: Kritik og debat er godt

Christiansborgs grønne gang, hvor Alternativet har kontorer, tager politisk leder Uffe Elbæk kritikken med ophøjet ro:

- Det ville undre mig, hvis der ikke var en kritik og en debat om, hvor skal vi hen, og om der er noget, vi kan gøre bedre. Mine alarmklokker ville virkelig ringe, hvis der ikke var en levende debat i Alternativet.

- Og nu ved jeg jo ikke, hvad der menes med osteklokke, men jeg vil godt præcisere, at mit fokus som politisk leder af Alternativet er, hvad der foregår her på Christiansborg, og hvordan vi gør det bedst muligt med afsæt i vores værdier og vores politiske manifest. Den anden søjle er vores hovedbestyrelse og kredsbestyrelser landet over. Og her er det ret opdelt, så der er noget af det organisatoriske, som jeg slet ikke ved noget om, siger Uffe Elbæk.

Men har I været gode nok til inddrage de medlemmer, der ikke kommer på Christiansborg?

- Ja, det synes jeg fuldstændig – inden for de rammer, som vi har aftalt med hinanden. Men personligt synes jeg, at vores organisatoriske struktur godt kunne være mere enkel, så det er der noget læring i.

- Men jeg synes, at vi gør alt, hvad vi kan, for at åbne Christiansborg op herinde fra. Vi er det eneste parti, der livestreamer gruppemøder, der spørger medlemmerne, hvad jeg skal spørge statsministeren om til spørgetid i Folketingssalen, vi er alle sammen meget rundt til debatmøder rundt omkring i landet, og vi inviterer folk ind til debatter og arrangementer herinde.

- Når det er sagt, så har Alternativet jo været i gang i tre år – og her er vi vokset fra at stå tre personer på et gadehjørne til at være 11.000 medlemmer, have en hovedbestyrelse, ti kredsbestyrelser og over 80 lokalafdelinger.

- Det er sket inden for kort tid, og det er ligesom Alternativet generation 1.0. Hvordan skal Alternativet generation 2.0 se ud? Det er lige der, at vi står lige nu. Og nu skal vi diskutere, hvad vi gerne vil have med videre, og hvad vil vi gerne lade ligge. Og der er ikke noget af det, der foregår lige nu, der overrasker mig, siger Uffe Elbæk.

Er de her medlemmer så – set med dine øjne – bare frustrerede, fordi I står ved den her skillevej?

- Der er jo ingen, der er tvunget til at være medlem af Alternativet. Man er med, så længe det giver mening. Og gør det ikke det, så skal man da melde sig ud. Men det er vigtigt for mig, at der skal være rum for kritik. Og den kritik skal tages alvorligt, og den skal kunne diskuteres. Og om der er noget reelt i spil, som vi skal finde ud af, eller om der bare er tale om brokkehoveder.

Flere er dem, der har ytret kritik, de har nu meldt sig ud. Er de så bare brokkehoveder?

- Folk skal jo kun være medlem af Alternativet, hvis det giver mening for dem. Og i og med, at vi er vokset sådan, så er der garanteret nogen, der har meldt sig ind og fundet ud af, at vi er noget andet, end de havde troet, og så melder sig ud igen. Der siger jeg: God rejse, og jeg håber, du har været glad for at være her, er blevet klogere og har lært noget af den tid, du var med.

Kritikerne føler, at der har været en envejskommunikation med ledelsen her på Christiansborg. Er det noget, I vil ændre i Alternativet 2.0, eller er det bare sådan, det er?

- Jeg har ikke indsigt i den konkrete sag med hovedbestyrelsen – det er dem, der skal svare på det. Jeg har indtrykket af, at det er en meget ambitiøs hovedbestyrelse, der ikke står overfor udfordringer, de ikke kan klare.

- Men det, jeg måske tror er en udfordring, er, at 70 procent af vores medlemmer er førstegangsmedlemmer af et politisk parti - der skal de lige finde ud af, hvordan de skal være politisk aktive og engagerede.

- Jeg ved, at der har været kritik rundt omkring, men jeg ser det som en naturlig udvikling, som vi skal lære af, siger Uffe Elbæk.