Blekingegadesagen skal undersøges hurtigst muligt, når PET-kommissionen er færdig med sin rapport om sagen. Det oplyser justitsminister Lene Espersen ifølge Ritzau i et svar til Folketingets Retsudvalg.
Det skal ske i en undersøgelseskommission bestående af en dommer, der skal være formand, samt en advokat og en person med særlig sagkundskab i politiets efterforskning.
Derfor beder ministeriet i god tid landsretspræsidenterne finde en dommer og Advokatsamfundet om at udpege de to øvrige medlemmer. Desuden forbereder ministeriet en læsegruppe af PET-Kommissionens rapport, et sekretariat samt leje af lokaler, oplyser Lene Espersen.
Uafhængig kommission
Folketinget kan ikke sætte en tidsfrist for undersøgelseskommissionen uden at ændre loven, forklarer hun. En undersøgelseskommission er uafhængig af Justitsministeriet og afgør selv, hvordan undersøgelsen foregår. Det gælder for eksempel hvilket materiale, der skal granskes, og hvem der skal afhøres.
For at fastsætte en tidsfrist vil det ifølge Justitsministeriet "være rigtigst at tilvejebringe et udtrykkeligt lovgrundlag herfor", hedder det.
Kritik af PET
PET-Kommissionen undersøger Blekingegadebandens røveri i 1983 i Lyngby. Kort efter røveriet anholdt fransk politi to palæstinensere i Paris med seks millioner danske kroner. Flere politikfolk har siden hævdet, at efterforskningen af røveriet blev bremset af Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Det fremgår blandt andet af forfatteren Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden. Politifolk har også kritiseret PET's rolle i efterforskningen af et røveri mod Daells Varehus. Røveriet skete, inden Blekingegadebandens røveri i Købmagergade, hvor en ung politibetjent blev dræbt.
PET-Kommissionen blev nedsat i 1999 af daværende justitsminister Frank Jensen (S). Flere politikere har kritiseret kommissionen for at bruge for lang tid på undersøgelsen.