Uvist hvem der skal vurdere sager om seniorpension

Parterne bag ny aftale om seniorpension har ikke besluttet, hvilken myndighed der skal vurdere arbejdsevne.

- Nu laver vi en ny tilkendelsesprocedure, og hvem der så skal stå for den, det har vi ikke besluttet endnu, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er enige om, at borgere, der maksimalt kan arbejde 15 timer om ugen efter lang tid på arbejdsmarkedet, kan gå seks år tidligere på pension.

Men det er ikke en del af aftalen, hvilken myndighed der fremover skal vurdere, om en borger kan arbejde mere eller mindre end 15 timer.

- Nu laver vi en ny tilkendelsesprocedure, og hvem der så skal stå for den, det har vi ikke besluttet endnu, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er fordi, det er en lidt større ting at beslutte, hvor den tilkendelse skal komme til at ligge, siger han.

Flere forskellige bud

Fremover kan det eksempelvis være de arbejdsmedicinske klinikker, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller måske kommunerne, lyder det fra ministeren.

- Der er mange forskellige bud, men vi har ikke i dag fastlagt den endelige udformning af aftalen, men vi har bare sagt, at der skal være en anden ordning end i dag, siger ministeren.

Under pressemødet i Beskæftigelsesministeriet, hvor aftalen blev præsenteret, gentog aftaleparterne, at der med aftalen bliver indført en ret til tidligere pension for nedslidte.

Men at tale om en rettighed er et bluffnummer, når borgere fortsat skal visiteres til tidligere pension, mener Benny Andersen, som er forbundsformand for Socialpædagogerne.

På Twitter skriver han:

- Du skal fortsat visiteres og stå med hatten i hånden og vurderes af andre. Det er godt med forbedringer, men at tale om en ret, det er bluff.

/ritzau/