V: 4328 hjemmeværnsfolk skal kunne opbevare våben i hjemmet

Konservative er modsat Venstre åbne over for at flytte våben fra private hjem til et depot.

Det danske forsvar udskiftede M95-riflen i 2010, men den bruges stadig i Hjemmeværnet og i uddannelsesenheder.

Frivillige mænd og kvinder i Hjemmeværnet skal stadig have mulighed for at opbevare våben i hjemmet, mener Venstre.

Den kraftige M95-riffel, der blev brugt ved terrorangrebet i København i weekenden, stammede ifølge politiet fra et hjemmerøveri hos netop en frivillig i Hjemmeværnet.

Det har fået debatten om våbenkontrol til at blusse op, men Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er på ingen måde klar til at fratage hjemmeværnsfolk muligheden for at opbevare våben i hjemmet.

- Jeg mener helt overordnet ikke, at det, at der bliver stjålet et våben, som ulykkeligvis finder vej til en terroraktion, betyder, at man skal forbyde hjemmeværnsfolk at have våben i hjemmet, siger Troels Lund Poulsen.

Intern undersøgelse er i gang

Enhedslisten er i kølvandet på weekendens terrorangreb kommet med et terrorudspil, hvor partiet blandt andet foreslår at gennemgå procedurerne for opbevaring af lovlige våben i private hjem.

Hjemmeværnet har allerede gang i en undersøgelse af sikkerheden, men efter oplysningerne om weekendens terrorangreb i København har generalmajor Finn Winkler bedt om at få svaret noget hurtigere, hvilket ifølge ham selv er om en til to uger.

Venstre ser frem til resultatet af undersøgelsen, men mener på forhånd ikke, at der er grund til at tage våbnene fra de 4328 medlemmer af Hjemmeværnet, som har våben i hjemmet.

- Det kan godt være, at man skal skærpe sikkerheden for dem, der har våben i hjemmet, men jeg mener ikke, at fordi man har en trist begivenhed med et stjålet våben, betyder, at man skal sætte en stopper for hjemmeværnsfolk, der har våben derhjemme, som de har for at gøre deres frivillige indsats nemmere, siger Troels Lund Poulsen.

DF siger også nej til et forbud

Heller ikke Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er glad for forslaget om at forbyde hjemmeværnsfolk at opbevare våben i privaten.

- Hjemmeværnsfolk er generelt nogle meget omhyggelige mennesker, og vi har højnet Hjemmeværnet ret kraftigt i de seneste år i forhold til at gøre det mere professionelt, siger Kristian Thulesen Dahl

- Så vi har ikke en generel frygt for våben, der er i Hjemmeværnets regi, men det er ikke det samme som, at det ikke er klogt at gå procedurerne igennem igen, siger han.

K: Et forbud kan være meningsfuldt

De Konservative er modsat Venstre og Dansk Folkeparti åbne over for at kigge på et forbud mod våben i hjemmet.

- Umiddelbart kan det godt være meningsfuldt. Men det skal være med flere lokale depoter, så der ikke er 300 km til et centralt lager, og så skal sikkerheden være i orden ved depoterne, siger politisk ordfører, Mai Mercado.

Antvorskov Kaserne blev i 2009 udsat for et røveri, hvor mere end 200 våben, herunder automatrifler og maskingeværer, blev stjålet.

Mai Mercado mener at der bør sættes flere penge af til Hjemmeværnet, hvis der skal ske en oprettelse af lokale depoter.

- Man skulle være kynisk for at foreslå centrale placeringer af hjemmevåben, som man ikke har tænkt sig at afsætte folk til at vogte, siger hun.

S vil afvente undersøgelse

Socialdemokraterne vil afvente Hjemmeværnets egen undersøgelse, før man tager endelig stilling til, om det skal forbydes, at hjemmeværnsfolk har våben i hjemmet.

- Det et er selvfølgelig vigtigt, at det ikke sker igen, så vi ender i endnu en ulykkelig situation igen. Det er noget, vi har diskuteret i mange år, men vi må heller ikke drage overilede konklusioner, siger forsvarsordfører Annette Lind (S).

Onsdag kom det frem, at den M95-riffel, som gerningsmanden lørdag brugte til at skyde mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro og dræbe en person, stammer fra Hjemmeværnet. Riflen blev stjålet fra en hjemmeværnsmand under et hjemmerøveri i starten af 2013.