V åben over for dobbelt statsborgerskab

Den nye regering vil gøre dobbelt statsborgerskab muligt, og Venstre overvejer at støtte forslaget, selv om partiet hidtil har været imod.

Meget tyder på, at Venstre vil stemme for dobbelt statsborgerskab, når den nye regering fremsætter forslaget. (© Istockphoto)

Den nye socialdemokratisk-ledede regering vil gøre det muligt at få dobbelt statsborgerskab, og det er Venstre nu åben over for, selv om partiet i de 10 år, det var i regering, var imod.

I dag må indvandrere, der vil have dansk statsborgerskab, opgive deres statsborgerskab i det land, de kommer fra, og danskere, der flytter til udlandet må vælge mellem Danmark eller det nye land, fordi dobbelt statsborgerskab ikke er muligt.

Noget tyder på, at den nye lov kan få et bredt flertal. Venstre, der i sine ti år ved regeringsmagten, har været imod, er nu åben over for ideen, siger partiets nye retsordfører, Karsten Lauritzen.

Må diskutere, hvor vi står

- Der er hele tiden en bevægelse i Europa, der går i retning af dobbelt statsborgerskab. I det lys må vi diskutere, hvor vi står, når et flertal vil indføre dobbelt statsborgerskab, siger han.

Karsten Lauritzen begrunder Venstres hidtidige afvisning af dobbelt statsborgerskab med ønsket om, at dem, der ønsker dansk statsborgerskab skal ønske at være dansk statsborger.

- Men vi reviderer helt tiden, hvor vi ligger henne i forhold til dansk statsborgerskab. siger han.

Kan få stemmeret i USA

Beslutningen glæder danskeren Marianne Dellinger, der i 14 år har boet i USA og nu kan se frem til at søge statsborgerskab dér uden at miste det danske.

- For mig betyder det, at jeg kan blive en del af det demokrati jeg bor i, og jeg kan få stemmeret her i USA, siger hun.