V: For at få bistand skal lande tage flygtninge retur

Det nye krav skal indføres i den aftale om dansk ulandsbistand, der skal forhandles efter sommerferien.

Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen fra Venstre mener, at den danske udviklingsbistand skal få landende til at tage imod afviste flygtninge. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Der skal fart på hjemsendelsen af afviste asylansøgere.

Derfor vil Venstre og de øvrige borgerlige partier gøre det til en betingelse, at udviklingslande tager imod deres egne statsborgere, hvis de får afslag på asyl i Danmark. Ellers skal landene ikke modtage dansk udviklingsbistand.

Det skriver Jyllands-Posten fredag.

I øjeblikket er der omkring 1300 personer i Danmark, som har fået endeligt afslag på asyl. De opholder sig i landet i såkaldt "udsendelsesposition".

Det hænger som regel sammen med, at de ikke kan udsendes ved tvang, fordi Danmark ikke har en aftale om hjemsendelse med deres hjemlande. Og så vil landene ikke tage imod dem, når de ikke rejser frivilligt tilbage.

Nogle af de pågældende lande får samtidig udviklingsbistand fra Danmark, og dermed kan Danmark få en klemme på dem, mener Venstre.

- Det skal være noget for noget, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen (V), til Jyllands-Posten.

Bredt flertal tegner sig

Efter sommerferien forhandles en aftale om dansk udviklingsbistand. Her skal den nye betingelse indføres, og der tegner sig ifølge Jyllands-Posten allerede et flertal.

Både LA og de konservative er positive. Det samme er Socialdemokraterne, hvis partiet "kan få en dialog med regeringen om betingelserne", som udviklingsordfører Mette Gjerskov (S) formulerer det.

Endelig er Dansk Folkeparti klar til at gå længere.

- Man kan godt udvide det til, at hvis de vil modtage ulandsbistand, skal de være parat til - ud over at tage deres egne statsborgere - at tage imod flygtninge fra andre lande fra Danmark, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.

/ritzau/