V forsvarer fokus på velfærdsturisme: Har sikret fornuft og rimelighed

Venstre vil kæmpe videre med EU om retten til velfærdsydelser, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Hans Andersen (V) (til højre i billedet) mener ikke, at Venstres fokus på velfærdsturisme har været overdrevet. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Kun meget få EU-borgere udnytter smutvejen til at få danske dagpenge hurtigt, men det får ikke Venstre til at skrue ned for presset på EU i spørgsmålet om borgeres ret til ydelser.

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) medgiver, "at det danske dagpengesystem ikke på den måde er under pres, som man ellers kunne frygte", men han afviser, at debatten om velfærdsturisme har været overdrevet.

- Det, der er på spil i øjeblikket, er, at vi kæmper for at få EU-landene til at støtte vores model. Altså at man skal arbejde i tre måneder i Danmark for at kunne bruge vores dagpengesystem, siger Hans Andersen.

- Det tyder på, at der er opbakning til det lige nu, men det har ikke set sådan ud historisk set. Så det har været vigtigt med debatten for at holde det pres, der skulle til for at sikre, at man faktisk skal arbejde i Danmark, inden man kan være berettiget til dagpenge, siger han.

Ifølge en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet har i alt 18 borgere fra andre EU/EØS-lande fået dagpenge hurtigt efter at have optjent dele af dagpengeretten i hjemlandet, skriver Berlingske.

Hans Andersen, har debatten ikke været skævvredet, når man ser på, hvor meget I har talt om risikoen for velfærdsturisme, og at det ville true den danske velfærdsmodel?

- Denne diskussion handler om dagpenge, men vi er jo ikke færdige med at tage drøftelsen af, hvordan man i øvrigt kan blive berettiget til ydelser, når man kommer hertil for at arbejde.

- Vi har stadig diskussionen om, hvordan man skal modtage børnepenge, og derfor er det ikke urimeligt, at vi hele tiden har fokus på det her område og sikrer, at der er fornuft og rimelighed i tingene.

Udlændinge en gevinst for Danmark

Oppositionen mener, at al den fokus på velfærdsturisme har været med til at skabe frygt. Hvad siger du til det?

- Jeg mener ikke, at det er talt op til frygt. Først og fremmest har vi diskuteret det her emne med henblik på at finde fornuftige regler og også for at opnå støtte til reglerne hos danskerne, og det mener jeg, at vi har i forhold til reglerne om dagpenge.

Løkke sagde i 2013, at den danske velfærdsmodel kommer under pres som følge af den fri bevægelighed i EU. Forholder det sig stadig sådan?

- Ja, den kan godt komme under pres i forhold til diskussionen om børnepenge, men jeg mener, at med de tiltag, der er lavet på dagpengeområdet, er vi ved at have styr på det.

- Men vi mangler stadig at finde nogle rimelige løsninger på børnepenge-sagen. Der handler det om, at der skal være fornuft i tingene, og at man ikke kan sende danske børnepenge hjem til Rumænien blot ved at have sat en fod på dansk jord.

Samlet set er det en økonomisk gevinst for Danmark. Bør det ikke i højere grad fremhæves end spørgsmålet om velfærdsturisme?

- Det synes jeg bestemt ikke, for virkeligheden er jo, at EU har stævnet Finland, fordi de havde stillet krav om, at man skulle arbejde i landet, inden man kunne modtage finske dagpenge. Nu er det sikret - blandt andet efter pres fra Danmark - at man arbejder tre måneder i Danmark for at kunne modtage danske dagpenge.

- Men jeg vil gerne understrege, at man er velkommen, hvis man kommer til Danmark for at arbejde, siger Hans Andersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter