V: Kompliceret at offentliggøre rapport om krigsforbrydelser

Man skal tænke sig godt om, før rapport om krigsforbrydelser i Afghanistan bliver offentliggjort. Det siger Venstre.

Det er ikke spild af 60 millioner danske skattekroner, at en dansk støttet rapport om krigsforbrydelser i Afghanistan endnu ikke har set dagens lys.

Det siger Venstres udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen.

- Naturligvis skal rapporten i den ene eller den anden form offentliggøres. Vi skal bare lige være klar over, at det er jo ikke byretten i København, der er tale om her. Det er på retsområdet et helt andet land, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Danmark er hovedsponsor for den afghansk rapport om blodige massakrer, som er lavet af den uafhængige afghanske menneskerettighedskommission AIHRC.

Men rapporten er kun blevet delvist offentliggjort, fordi den blandt andet udpeger to afghanske vicepræsidenter som skyldige, skriver Politiken.

Rapporten, som har ligget klar i et halvt år, udpeger 180 massegrave og sætter navne på op mod 500 skyldige krigsherrer fra alle dele af det afghanske samfund.

Retsprincippet skal gælde

Jakob Ellemann-Jensen siger dog samtidig, at Venstre vil gøre sit for at lægge pres på, at rapportens indhold kommer frem.

- Naturligvis skal den her rapport bruges. Og vi vil også spørge udviklingsministeren, hvad man har tænkt sig at gøre nu. Men det kræver, at vi sætter os ordentligt ind i forholdene, inden vi begynder at kaste os ud i, hvad rapporten skal bruges til, siger Jacob Ellemann-Jensen.

Han understreger, at man ikke skal tage hensyn til hverken krigsforbrydere eller de afghanske politikere, der tilsyneladende er skyldige i massakrer.

- Vi har jo også et princip i Danmark om, at man ikke er skyldig, før man er dømt. Og det er de tiltalte, der bliver nævnt i det her dokument jo ikke, før de har stået for en domstol. Det bliver man nødt til at beskytte dem imod. Sådan gør vi i Danmark, og sådan mener jeg, man bør gøre, siger Jakob Ellemann-Jensen.