V, LA og DF: Mindreårige skal ikke købe tobak som hemmelige shoppere

Dårlig idé at lade mindreårige købe cigaretter som mystery shoppers, som S forslår, lyder det fra V, LA og DF.  

Det er en dårlig idé, at ansætte mindreårige til at afsløre butikker i at sælge tobak til mindreårige, lyder det fra flere partier. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er uetisk at lade mindreårige købe cigaretter som såkaldte mystery shoppers for at teste, om butikker sælger tobak til dem, sådan lyder det fra Dansk Folkeparti og regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance.

Socialdemokratiet har ellers blandt andet foreslået at lade mindreårige være såkaldte mystery shoppers for at kunne afsløre, hvilke butikker der sælger tobak til mindreårige, selvom det er ulovligt.

Men det er ikke den rigtige vej at gå, lyder det fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann:

- Der er en etisk problemstilling i det, som jeg synes, at man er nødt til at gøre sig nogle alvorlige overvejelser omkring, hvis man systematisk vil opfordre mindreårige til at købe cigaretter – velvidende, at det faktisk er ulovligt, siger hun.

DF og LA er imod

Ifølge et svar til Folketinget fra Justitsministeriet er det juridisk set lovligt at bruge mystery shoppers, men det vil sende et helt forkert signal til de unge, lyder det fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt:

- Jeg synes, at det er problematisk, at vi vil lære unge mennesker at lyve og tale usandt på den her måde. Det er et meget dårligt signal at sende.

Det er Liberal Alliances sundhedsordfører May-Britt Kattrup enig i:

- Staten skal ikke begynde at sende unge under 18 år ud for at købe cigaretter – altså sende unge ud for at bryde loven. Det er ikke vejen frem, synes jeg. Jeg synes slet ikke, at det er lovgivning og regulering, der er brug for. Det er en kulturændring, der skal ske. Den skal komme fra civilsamfundet og fra de unge selv, siger hun.

S: Der er brug for bedre kontrol

Udover mystery shoppers vil Socialdemokratiet indføre en bevillingsordning, så butikkerne skal søge om tilladelse til at sælge tobak. Og hvis de gentagne gange sælger tobak til mindreårige, skal bevillingen tages fra dem.

Målet er, at der skal være mere kontrol, så færre unge begynder at ryge, lyder det:

- Vi skal have væsentlig bedre kontrol, end vi har i dag. Den kontrol, vi skal have i fremtiden, den skal have nye redskaber – herunder mystery shopping, lyder det fra socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Han peger på, at mystery shopperne både kan være over og under 18 år. Han mener ikke, at det er uetisk at bruge mindreårige, fordi formålet er, at færre unge skal ryge i fremtiden, og man på den måde kan afsløre butikkerne i at bryde loven:

- Det er jo et spørgsmål om virkelig at afsløre detailhandlen i, at de ikke vægter lovgivningen højt nok, at de ikke sikrer at kontrollere alderen og sikre legitimation i forhold til de børn og teenagere, der måtte komme og bede om at købe cigaretter. Det er der, at alvoren ligger, siger han.