V: Nordiske studerende koster os for meget

Det er kun rimeligt, at Norge og Sverige skal betale mere for at sende studerende til Danmark. Det mener Venstre.

Venstres SU-ordfører Mads Rørvig mener, at Danmark skal forlange langt flere penge for at tage imod norske og svenske studerende.

22.000 kroner om året.

Så meget får Danmark for at tage imod en nordisk studerende.

Og dermed er det en rigtig dårlig forretning for Danmark at have mange især svenske og norske studerende på landets universiteter.

Det mener Venstres SU-ordfører Mads Rørvig, der opfordrer uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til at handle.

Mads Rørvig henviser til, at eksempelvis en medicinstuderende koster omkring 100.000 kroner om året i Danmark. Og fordi Danmark sender langt færre studerende til de nordiske lande, end vi modtager, så er den økonomiske ubalance alt for stor, siger Mads Rørvig.

- Ministeren må tale med sine nordiske ministerkolleger og banke i bordet, siger Mads Rørvig.

Minister prøver at forhandle beløb

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) skrev i et svar til Folketinget i juni, at han i foråret rettede henvendelse til sine nordiske ministerkolleger med henblik på netop at få sat kompensationsbeløbet op.

Og de forhandlinger skulle ifølge ministeren være i slutfasen, og Morten Østergaard kan endnu ikke sige, om og hvor meget beløbet bliver hævet.

Kompensationsbeløbet skal sættes markant op, før Mads Rørvig er tilfreds.

- Vi skal ikke betale for at uddanne læger til Norge og Sverige. Vi skal selvfølgelig byde dem velkommen, men vi må se på økonomien i det, siger Mads Rørvig.

Han mener, at Danmark bør kræve at få mindst det dobbelte af, hvad vi får i dag, pr. nordiske studerende.

Minister glad for færre nordiske på medicinstudiet

Uddannelsesminister Morten Østergaard har i dag været ude med nye tal på andelen af blandt andet nordiske medicinstuderende.

For andelen af ikke-danske medicinstuderende er det laveste siden 2004, så det i dag er syv procent af dem, der er blevet tilbudt en plads på medicinstudiet, der har et andet nordisk statsborgerskab end dansk.

Det skyldes blandt andet, at man har ændret proceduren for optag, så eksempelvis svenske og norske unge ikke bliver favoriseret.

Og den udviklinger glæder ministeren.

- Vi har været i en situation, hvor andre nordiske unge blev favoriseret i bunken af ansøgere, og det har vi nu ryddet op i. Derfor er der fundet et naturligt leje, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Men de nyt tal for andelen af nordiske studerende på medicinuddannelsen ændrer ikke ved, at fordelingen med nordiske studerende er alt for skæv, siger Mads Rørvig.

I studieåret 2010/2011 læste 5.569 nordiske studerende på en hel videregående uddannelse i Danmark, og det er 2.195 flere end i studieåret 2001/2002.

I studieåret 2010/2011 havde 604 danske studerende valgt at læse i et af de nordiske lande, og det er et fald på 192 studerende i forhold til for 10 år siden.

- Norge og Sverige er jo ikke ulande, og vi skal ikke betale for at uddanne deres studerende, siger Mads Rørvig.

En aftale i Norden

En EU-regel betyder, at EU-landene skal optage studerende fra andre EU-lande på samme vilkår som med landets egne ansøgere.

Det er en særaftale mellem de nordiske lande, der i dag betyder, at der gives 22.000 kroner pr. nordiske studerende.

FacebookTwitter