V og DF: Nye Borgerliges ufravigelige krav vil kollidere med virkeligheden

Hvis Nye Borgerlige ønsker en stram udlændingepolitik, er både Dansk Folkeparti og Venstre klar. Men samarbejde betyder forhandling, lyder det.

Pernille Vermund slog endnu et slag for Nye Borgerliges tre ufravigelige krav på udlændingeområdet ved partiets landsmøde. Men V og DF tager det med ophøjet ro. Her ses Vermund sammen med partifællen Mette Thiesen. (Foto: claus fisker © Scanpix)

På Nye Borgerliges årsmøde i Vejle blev tre ting gentaget igen og igen:

Danmark skal ikke tage imod flere asylansøgere, udlændinge skal kunne forsørge sig selv, og kriminelle udlændinge skal sendes ud af landet efter første dom.

Partiformand Pernille Vermund gjorde det klart, da hun stod på scenen foran de knap 500 medlemmer: De tre punkter ikke er til diskussion med en borgerlig statsminister, der vil støttes af Nye Borgerlige.

- Vi kommer ikke til at vige en tomme fra vores tre ufravigelige krav. De kan hoppe og danse, sagde hun med hilsen til de andre blå partier.

I den borgerlige lejr er det blandt andre Venstre og Dansk Folkeparti, som Pernille Vermund skal forhandle med om et regeringsgrundlag – såfremt at Nye Borgerlige kommer i Folketinget efter næste valg.

V: Venstre står ikke i vejen

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, forholder sig afventende til Pernille Vermunds "ufravigelige" krav:

- Hvis Nye Borgerlige ønsker, at Danmark skal have en stram og realistisk udlændingepolitik, og at De Radikale eller SF ikke kommer til at blande sig, så skal hun støtte en borgerlig regering med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

- Men Venstre kommer ikke til at kommentere de ufravigelige krav, inden vi kender mandatfordelingen, siger hun.

Ifølge Nye Borgerlige-formand Pernille Vermund er det ellers primært Venstre, der står i vejen for at få løst problemerne på udlændingeområdet, men den udlægning kan Britt Bager ikke genkende.

- Jeg er optaget af at lave politik, der virker, og af at handle på de udfordringer, vi ser - frem for at tale dem op til noget, de ikke er. Jeg går ikke op i at være politisk korrekt, siger hun og sætter to streger under budskabet:

- Venstre er garant for en stram udlændingepolitik.

Fællesmængde og kampplads

Kravet om en yderligere opstramning af udlændingepolitikken deler Nye Borgerlige med Dansk Folkeparti.

Men én ting er et krav. En anden er den politiske virkelighed i forhandlingerne på Christiansborg. Her har Dansk Folkeparti alle dage presset på – og gør det stadig, lyder det fra udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

- Så er jeg selvfølgelig med på, at nogle er utålmodige. Det er jeg også selv. Men der er jo den simple årsag, at danskerne har valgt at sammensætte Folketinget på en sådan måde, at Dansk Folkeparti ikke har flertallet alene.

- De vilkår vil Pernille Vermund jo også blive ramt af, hvis hun kommer i Folketinget, fortsætter han.

Men Britt Bager fremhæver ellers udlændingepolitikken som et område, hvor Venstre og Nye Borgerlige ligger tæt på hinanden:

- Nye Borgerlige kan tilbyde noget andet end Venstre, men det som begge partier kan tilbyde er en stram udlændingepolitik, siger hun.

DF: Kig godt efter

Det er da også på udlændingeområdet, at Martin Henriksen ser potentiale for et samarbejde med Nye Borgerlige i Folketinget – men selv her er der begrænsninger, siger han.

- På nogle områder på udlændingeområdet mener jeg ganske enkelt, at de har en politik, der - på nogle strækninger - er mere lempelig, end hvad vi mener er fornuftigt i Dansk Folkeparti.

- De skjuler det godt, men hvis man kigger ordentligt efter, kan man se det, siger han.

Martin Henriksen henviser blandt andet til grænsekontrollens fremtid og vilkårene for udenlandsk arbejdskraft.

Er I strammere end Nye Borgerlige?

- Altså, hvis man vil gøre det op på den måde, så kan jeg kun svare ja, siger Martin Henriksen.

Facebook
Twitter