V og K: Billigere danske øl og sodavand med i vækstplan

Venstre og De Konservative vil have afgifterne på øl og sodavand sænket, hvis regeringen skal have sin vækstplan igennem med dem. Finansministeren er positiv.

Hvis regeringen skal have V og K med i vækstplanen, skal afgifterne på øl og sodavand ned. (© DR)

Venstre og De Konservative har netop indledt forhandlinger med regeringen om en vækstplan, der skal skabe flere arbejdspladser i Danmark. Og her er billigere danske øl og sodavand blevet et afgørende element, hvis regeringen vil have gennemført planen.

- Det er et afgørende punkt for det Konservative Folkeparti, at vi får sænket grænsehandelsomkostningerne til tysk niveau, for det man kalder "magnetvare". Det, der gør, at vi kommer ned og handler syd for grænsen. Det er sodavand. Det er øl, siger gruppeformand for De Konservative, Brian Mikkelsen til DR Nyheder.

For at komme ned i nærheden af tysk afgiftsniveau, skal den nuværende afgift minimum halveres og måske endda endnu længere ned, mener Venstres finansordfører, Peter Christensen.

- Jeg er ikke engang sikker på, at en halvering er nok. Det afhænger jo af, at man får lettet sådan, at danskerne kan se, at det ikke kan svare sig at køre efter det, siger han.

Yderligere besparelser på SU og kontanthjælpen

Ifølge Dansk Erhverv koster en halvering af afgifterne på øl og sodavand 631 millioner kroner årligt. Penge der skal findes i de forhandlinger regeringen, Venstre og De Konservative netop har indledt. Og både Peter Christensen og Brian Mikkelsen mener godt, de penge kan findes ved blandt andet at kigge yderligere på SU og kontanthjælp.

Hvis ikke regeringen og især finansminister Bjarne Corydon (S) finder yderligere penge til billigere øl og sodavand, så har Venstre og de Konservative svært ved at se en samlet aftale om en vækstplan for Danmark.

- Et af de elementer der afgørende mangler er grænsehandelsomkostningerne, for dem gør regeringen slet ikke noget ved. Derfor er det vigtigt for os, at der bliver gjort noget ved det, og jeg kan slet ikke forestille mig en aftale, uden at de afgifter bliver sænket, siger Brian Mikkelsen til DR Nyheder.

Ikke afvisende

Finansminister Bjarne Corydon (S) ser positivt på forslaget fra oppositionen:

- Vi er åbne over for at tage grænsehandlen på bordet og se den efter i sømmene, siger Bjarne Corydon til Berlingske Nyhedsbureau.