V om kommissær-kritik: Læg ikke alverden i det

Det er hans egen holdning, når Europarådets menneskerettighedskommissær kritiserer danske asylstramninger, påpeger V-ordfører.

- Man skal ikke lægge alverden i det. Det er kommissærens personlige holdning, siger Michael Aastrup Jensen (V), der er formand for Folketingets delegation til Europarådet. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Når Europarådets menneskerettighedskommissær kritiserer Danmark og kalder de seneste asylstramninger "ondsindede", er det hans egen holdning.

Det understreger Venstres Michael Aastrup Jensen, der er formand for Folketingets delegation til Europarådet.

- Man skal ikke lægge alverden i det. Det er kommissærens personlige holdning, og han har ikke konfirmeret den noget andet sted i Europarådet. Rådets andre organer er slet ikke blevet spurgt, siger han til DR Nyheder:

- Når han som kommissær udtaler sig, så gør han det kun som kommissær, og det vil sige på sin egen personlige overbevisning. Generalsekretæren for Europarådet ville gøre det på vegne af hele Europarådet, siger Michael Aastrup Jensen.

Han erkender, at det er specielt, at regeringen bliver kritiseret af et organ, han selv sidder som repræsentant for:

- Det er selvfølgelig en speciel situation, ikke mindst set i lyset af, at mange folk ikke kan finde ud, hvem han udtaler sig på vegne af. Så for at skære det ud i papa, så udtaler Europarådet som organisation sig ikke imod Danmark, siger Michael Aastrup Jensen.

Hvis nogle lande i Europarådet mener, at Danmark har gjort noget forkert, så kan sagen rejses, men det kræver et flertal i rådet, hvis en decideret undersøgelse skal sættes i gang.

- Men der er vi slet ikke. Der er ingen, der har startet en sag mod Danmark i Europarådet. Kommissæren har heller ikke magt til at starte en sag. Der skal flertal til, siger Michael Aastrup Jensen.

Europarådets formål er at sikre den fælles kulturarv og fælleseuropæiske idealer som pluralistisk demokrati og menneskerettigheder samt at hjælpe medlemsstaterne i deres økonomiske og sociale udvikling. Rådet består af 47 medlemslande.

Europarådet skal ikke forveksles med Rådet for Den Europæiske Union eller Det Europæiske Råd, da disse er EU-institutioner.