V om uddannelsers frygt: Fyringer er ikke eneste mulighed

Venstre-ordfører har flere idéer til, hvordan ungdomsuddannelserne kan spare millioner.

Undervisningen behøver ikke lide under besparelserne, mener Venstre, der bl.a. peger på bygningsdrift, rengøring, og administration som mulige spareemner. (© DR)

- Vi har forkælet ungdomsuddannelserne i rigtig mange år, nu har vi brug for at prioritere anderledes i samfundet.

Sådan lyder meldingen fra Venstres ordfører for ungdomsuddannelser, Peter Juel Jensen, efter at uddannelser og elever har kritiseret regeringens bebudede besparelser på området.

Ungdomsuddannelserne står til at skulle spare to procent om året i løbet af de næste fire år. Ifølge rektorforeningen Danske Gymnasier og Uddannelsesforbundet vil det uundgåeligt betyde massefyringer, og det vil gå ud over undervisningen.

Men Venstres ordfører køber ikke argumentet. Han mener, der både er plads til at effektivisere og samtidig give eleverne undervisning af meget høj kvalitet.

- Danmark er det land i OECD, der bruger allerflest penge på uddannelse, og siden 2008 er udgifterne til ungdomsuddannelserne steget med hele 31 procent, siger Peter Juel Jensen.

Danske Gymnasier vurderer, at de kommende besparelser kan koste op mod hver tiende lærerstilling, fordi der ikke kan spares nok på andre udgifter.

Peter Juel Jensen mener derimod, der er masser af andre spare-muligheder, der ikke går ud over undervisningen:

- Det kunne være bygningsdrift, rengøring, pedel, varme og administration. Jeg synes også, man kunne kigge på at reducere sygefraværet. Jeg er sikker på, at man ude på den enkelte skole nok skal være kreativ og få det her til at hænge sammen.