V-ordfører om beredskab i knæ: Vi håber bare, det store uheld ikke indtræffer

På Christiansborg er partier fra begge fløje klar med flere penge til Beredskabsstyrelsen, hvor de ansatte nu advarer om, at de ikke kan levere, hvis Danmark bliver ramt af terror.

Flere partier i Folketinget er åbne for at sikre flere penge til Beredskabsstyrelsen. Tillidsmændene i styrelsen advarer om, at man ikke føler sig klar til at levere varen, hvis et stort terrorangreb skulle ramme Danmark. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Blandt politikerne på Christiansborg er der opbakning til Beredskabsstyrelsens ansatte, der i dag har set sig nødsaget til at råbe op om tilstanden i det danske beredskab.

Hvis et terrorangreb rammer, er det ikke sikkert, de kan levere, lyder det fra Beredskabsstyrelsens fællestillidsmand Ulrik Mosekjær.

Ifølge Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, er man opmærksom på problemet:

- Vi har nået smertegrænsen for Beredskabsstyrelsen. Det er også derfor, at vi har sat penge af i 2025-planen til at styrke beredskabet.

Men kan du så garantere, at Beredskabsstyrelsen får flere penge?

- Det kan jeg jo ikke stå og love her. Men vi har reserveret en stor portion penge til at sikre, at vi har mere tryghed og sikkerhed i landet, siger han.

V: Håber, heldet er med os

Selv om Venstre i partiets 2025-plan har afsat penge til at styrke det, de kalder beredskabet, har de ikke fordelt pengene endnu – og for at pengene overhovedet skal blive fordelt, skal de lande deres 2025-plan.

Men det er en opgave, som Venstre vil have løst, forsikrer Peter Juel Jensen.

- Vi har en fælles opgave i at få et løftet. Og så håber vi bare, at det store uheld ikke skulle indtræffe, siger han.

Flere partier bakker op om opråb

Opråbet fra Beredskabsstyrelsens tillidsmænd kommer efter, at de siden 2011 har fået skåret 14 procent af styrelsens bevilling.

Det betyder færre hænder til at klare stadig flere opgaver. Samtidig driller et nyt vagtsystem, så medarbejderne er nødt til at arbejde, selv om de burde afspadsere.

Og bønnen bliver i første omgang hørt af politikerne på Christiansborg. Sådan her siger eksempelvis Holger K. Nielsen, forsvarsordfører fra SF:

- Det går simpelthen ikke, at vi ikke er i stand til at håndtere store ulykker. Derfor er ministeren nødt til at tage det her meget alvorligt. Det kræver også penge, siger han.

Og Enhedslistens Nikolaj Villumsen stemmer I:

- For os er det hjerteblod, at vi har et godt beredskab i Danmark. Det er vores fælles forsikring. Hvis det er nødvendigt at tilføre ressourcer, så er vi helt klart med på det, siger Nikolaj Villumsen, beredskabsordfører for Enhedslisten.

Også Dansk Folkepartis beredskabsordfører, Jeppe Jakobsen, vil sætte flere penge af til Beredskabsstyrelsen:

- Man lægger først mærke til, hvor meget der er sparet, når det går galt. Men så er det for sent. Derfor er vi nødt til at sikre nu, inden der sker noget, at vi har et beredskab, der kan klare en større hændelse, siger han.

Også Radikale er villige til at finde flere penge til Beredskabsstyrelsen, siger forsvarsordfører Martin Lidegaard.

- Det danske beredskab har aldrig været mere vigtigt, end det er i disse tider. Derfor er vi også klar til at finde flere penge til dem, siger Martin Lidegaard.

Peter Christensen kaldes i samråd af to partier

Tilstanden i Beredskabsstyrelsen får dog ikke bare politikerne til at overveje at sende flere penge til de fem nationale beredskabscentre. Nikolaj Villumsen (Ø) kalder også Peter Christensen i samråd omkring situationen:

- Jeg vil indkalde forsvarsministeren i samråd. Det her er en meget alvorlig sag. Jeg forventer selvfølgelig, at ministeren reagerer. Vi har set mange nedskæringer i beredskabet, og spørgsmålet er, om vi ikke er kommet for vidt, siger han.

Og Peter Christensen kan også se frem til en invitation til et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg fra Dansk Folkeparti. Beredskabsordfører Jeppe Jakobsen vil nemlig også kalde forsvarsministeren i samråd.

- Jeg indkalder til et bredt samråd om hele beredskabet. For de kommunale beredskaber har også forklaret, at de heller ikke føler, at de er i stand til at klare større hændelser.

- Så når hverken det statslige eller kommunale beredskab er klar, så er vil altså ilde stedt, hvis der sker noget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til historien fra forsvarsminister Peter Christensen. Beredskabsstyrelsen har siden 2011 sparet 17 procent af styrelsens bevilling.

Rettet kl. 9.51: Det fremgik tidligere, at Beredskabsstyrelsen siden 2011 har sparet 14 procent af styrelsens bevilling. Den korrekte procentsats er 17.

FacebookTwitter