V-ordfører: Opsummering af lovbrud er ok

V-ordfører: Lykketoft har selv blåstemplet omtale af fortrolige oplysninger om indfødsretsansøgeres lovbrud.

- Det mærkelige er, at Mogens Lykketoft for nogle år siden selv var med til at lave et notat, der klart slår fast, at man har mulighed for at fortælle fortrolige sager fra Folketingets talerstol, når det handler om indfødsret, siger Karsten Lauritzen.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), tager fejl, når han siger, at Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, bevæger sig "på kanten af noget, man ikke må", da han i dag læste op af 36 statsløse menneskers straffeattester fra Folketingets talerstol.

- Det mærkelige er, at Mogens Lykketoft for nogle år siden selv var med til at lave et notat, der klart slår fast, at man har mulighed for at fortælle fortrolige sager fra Folketingets talerstol, når det handler om indfødsret, siger Karsten Lauritzen til Ritzau.

Henviser til notat fra 1989

Karsten Lauritzen henviser til et notat, som Folketingets Lovsekretariatet udarbejdede om emnet i 1989 på baggrund af en drøftelse i Folketingets Præsidium.

Året efter slog Justitsministeriet i en udtalelse fast, at "personsager, hvori der indgår oplysninger af fortrolig karakter, og som har været behandlet i Indfødsretsudvalget, vil kunne tages op til drøftelse i folketingssalen, uden at dette vil indebære en strafbar tilsidesættelse af reglerne om tavshedspligt".

Har det ændret sig ?

- Jeg er uforstående overfor, hvad der skulle have ændret sig. Måske er det, fordi Mogens Lykke er utilfreds med, at det nu er kommer frem, at hans partifæller i regeringen giver statsborgerskab til nogen, som har begået meget alvorlig kriminalitet, siger Karsten Lauritzen.

Af den pågældende udtalelse fra Justitsministeriet fremgår det desuden, at "det forudsættes dog, at oplysningerne videregives i objektiv og tilbørlig form".

Opsummeringen af de 36 statsløses lovbrud skete i forbindelse med tildelingen af statsborgerskab til over 1700 personer. Ifølge Karsten Lauritzen omfatter lovbruddene blandt andet tre drabsforsøg.