V-ordfører: Trump er den mest uortodokse præsident

De normale diplomatiske spilleregler mellem Danmark og USA kan ikke længere bruges, mener Venstres udenrigsordfører.

Donald Trump på vej til Paris / AFP PHOTO / SAUL LOEB (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Diplomatihåndbogen må skrives om, fordi Donald Trump og hans administration ikke er som nogen tidligere amerikansk præsident.

Det fortæller Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til Sigge Winther Nielsen i Sigges Sommer på P1:

- Vores største udfordring er selvfølgelig, at Donald Trump er den mest uortodokse præsident, vi nogensinde har haft. Det gør jo, at de normale diplomatiske spilleregler – allieret til allieret – ikke kan bruges. Derfor bliver vi nødsaget til så og sige at skrive hele manualen om, siger han.

Ny tid kan give nye muligheder

Både Trumps administration og den situation, vi står i, er uden fortilfælde, mener Bo Lidegaard, tidligere kontorchef i Udenrigsministeriet og departementsråd i Statsministeriet.

Han ser den tid vi befinder os i lige nu som en opbrudstid. Men netop det kan åbne op for nye muligheder for et lille land som Danmark.

- Hvis vi er dygtige til at placere os, så er det jo ikke sikkert, at vi behøver at komme i klemme. Vi kan jo også være nogen af dem, der er med til at bygge bro, som vi var rigtig dygtige til under Den Kolde Krig, fortæller han i P1-programmet.

Opprioritering af diplomatiet nødvendig

Men det vil ifølge Bo Lidegaard kræve en klar prioritering af diplomatiet at udnytte den nye situation:

- I en så åben situation, som vi står i nu, og så meget bevæger sig så uforudsigeligt, på så mange fronter på en gang, der er det at styrke dansk diplomati – simpelthen at rulle nogen af de nedskæringer tilbage.

Det er nemlig helt afgørende at man er tilstede, hvis man vil bringe sig selv i spil som en nyttig partner på den internationale scene, fortsætter han. Og det er netop ved at være en nyttig partner, at Danmark som en lille nation kan gøre sig gældende.

Hør mere i Sigges Sommer på P1, hvor vært Sigge Winther Nielsen hver torsdag kl. 10.03 sætter et historisk perspektiv på fem markante begivenheder fra det folketingsår, der netop er slut.