V-ordfører uenig med undervisningsminister: Hun vil straffe tusindvis af elever

Undervisningsminister vil lade gymnasier undersøge elevers computere. - Alt for vidtrækkende, lyder det fra Venstre.

For at komme snyd blandt gymnasie-elever til livs vil undervisningsminister Merete Riisager giver gymnasierne lov til at se elevernes søgehistorik og færden på internettet efter i sømmene. Men det er regeringspartiet Venstre uenige i. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

For anden gang på under en måned har undervisningsminister Merete Riisager (LA) spillet ud med et forslag, der skal bekæmpe snyd blandt elever på landets gymnasier.

Og for anden gang på under en måned er regeringspartiet Venstres undervisningsordfører, Anni Mathiesen, uenig i ministerens udspil.

Undervisningsministeren har sendt en ny bekendtgørelse i høring, og her lægger Merete Riisager op til at give skolerne en vidtgående adgang til elevernes computere, hvis der er mistanke om snyd, skriver Dagbladet Information.

Blandt andet kan gymnasierne ifølge forslaget undersøge elevernes profiler på sociale medier.

Det kan ministeren uden at finde et flertal i Folketinget, fordi der er tale om en bekendtgørelse, som ligger indenfor ministerens område, understreger Anni Matthiesen.

- Når det så er sagt, så er jeg ikke enig med ministeren. Det har jeg fortalt hende fra starten både mundtligt og skriftligt, siger hun til DR Nyheder.

Ikke første uenighed om gymnasiesnyd

Det betyder, at Venstre nu igen står i en situation, hvor partiet er uenig med undervisningsministeren. Det samme var tilfældet, da Merete Riisager tidligere på måneden lagde op til at fratage eleverne internetadgang til eksamen.

Det nye forslag er sendt ud til en række høringspartnere, og først derefter vil ministeren tage stilling til, om bekendtgørelsen skal effektueres. Det nye forslag vil stille krav om, at elevernes udstyr kan blive undersøgt, hvis der er mistanke om snyd. Det kan eleven dog nægte.

I så fald vil de relevante sanktioner være en skriftlig advarsel og i gentagelsestilfælde en afgørelse om, at eleven ikke fremover må medbringe eget udstyr til prøver, fremgår det af bekendtgørelsen.

Alligevel kalder Anni Matthiesen ministerens forslag for ”et drastisk skridt”.

- Helt personligt synes jeg, det er alt for vidtrækkende, at man begynder at gå ind på private, sociale medier og tjekke forskellige ting. Jeg synes egentlig også, man sætter lærerne i et dilemma. Hvis de kommer til at tjekke nogle ting, som ikke er lovlige, så kan de risikere at blive klandret for det, siger ordføreren og fortsætter:

- Hun straffer tusindvis af unge elever med det her tiltag for at fange ganske få.

Forslag undsiges også af gymnasieelever og ekspert

Men er det ikke rimeligt, at undervisningsministeren forsøger at komme problemerne med snyd til livs?

- Jo, og det tror jeg egentlig, at alle partier er enige med hende om. Men vi har nogle love, vi skal sikre, vi overholder. Vi burde måske starte andre steder for at bekæmpe snyd, frem for at tage det her drastiske skridt.

Formanden for Danske Gymnasieelever, Jens Phillip Yazdani, siger til Information, at forslaget er ”langt over stregen”. Det samme gør juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet, der til avisen siger, at ”det virker helt overdrevet”.