V-profil: Vi har ført de rigtige krige

Venstres udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth mener, at de krige, som Danmark har deltaget i, har været de rigtige krige at føre. Alternativet var værre.

Se videoen fra 'Vi Ses hos Clement". Klik på play.

Danmark er et af de lande, der går allerforrest, når det kommer til engagement og krigsindsats i Mellemøsten.

Sådan lød det fra Venstres udlændinge- og integrationsindfører, Marcus Knuth, i søndagens udgave af ”Vi ses hos Clement” på DR2.

- Sidder du også i 2016 og siger, at det vi har gjort i Afghanistan, Irak, Libyen og det vi gør nu, at det er en moralsk forpligtelse, spurgte værten Clement Kjersgaard.

- Da vi tog derud mente jeg, at det var det rigtige at gøre. Når jeg kigger på nogle af de ting vi gjorde derude, set i bakspejlet skulle vi havde gjort det anderledes. Men da vi gjorde det mente vi, at det var det rigtige, sagde han.

I 2002 vedtog et enstemigt Folketing, at danske styrker stilles til rådighed for den internationale styrke i Afghanistan. På daværende tidspunkt argumenterede Anders Fogh Rasmussen, at det handlede om en moralsk forpligtelse.

Der følger en forpligtelse med krigsførsel

Her 14 år senere, hvor vi i Danmark og Europa er udfordret med massive flygtningestrømme og en destabiliseret region i Mellemøsten, mener udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth stadig, at det var det rigtige at gøre.

- Accepterer du, at hvis vi kan starte de her krige, uden helt at vide, hvad vi gør, og det vi har gjort? Hvis det viser sig, at det ikke er gået som vi havde troet, at der efterfølgende følger en forpligtelse med, spurgte Clement Kjersgaard.

- Ja, og den forpligtelse føler jeg, at Danmark er et af de lande, der virkelig går allerforrest i at prøve at håndtere. Det er vores udenrigspolitiske indsats, vores diplomatiske og vores udviklingsindsats. Vi er et af de lande, der går allerforrest.

Knuth erkender, at der var mange fejl, men at det har givet Danmark mange erfaringer. Han mener ikke, der var et bedre alternativ, for konsekvensen ville være at lade Taleban vokse sig større, hvilket han sammenligner med det at gøre ingenting.

- Lad os tage Taleban. Jeg mener, at det var en nødvendighed at gå ind men selvfølgelig var det en lang større udfordring end vi havde forventet

Marcus Knuth har selv været udsendt i Afghanistan. I første omgang som soldat og senere som diplomat, inden han blev politiker.

Se hele interviewet med Marcus Knuth på dr.dk/tv.