V-profil: Vores mål er færre asylansøgere

Venstre ønsker at begrænse antallet af asylansøgere ved den netop indførte grænsekontrol, slår partiets udlændinge- og integrationsordfører fast.

Marcus Knuth (V) mener, det er "soleklart", at regeringens mål med den netop indførte midlertidige grænsekontrol er at få færrest muligt asylansøgere indenfor landets grænser på længere sigt. Men samtidigt erkender udlændinge- og integrationsordføreren, at tiltaget vil føre til flere asylansøgere. Det understreger han i aftenens udgave af ’Vi ses hos Clement’ på DR2.

Værten, Clement Kjersgaard, spørger, om det vil øge eller mindske antallet af asylansøgere i Danmark.

- Der er risiko for, at det vil øge. Det har jo hele tiden været årsagen til, at vi ikke har gjort det. Men nu, hvor Sverige har indført en meget omfattende grænsekontrol, så har vi simpelthen gjort det for at overvåge situationen, svarer Knuth.

Vælg Skandinavien fra

Regeringen præsenterede i efteråret 34 stramninger på udlændingeområdet, som ifølge Marcus Knuth handler om at sende et signal om, at man som flygtning bør vælge Skandinavien fra, når asylansøgere kommer hertil af visse årsager.

- For eksempel når det kommer til sociale ydelser, opholdstilladelse og familiesammenføring, siger Venstres udlændinge- og integrationsordfører.

De seneste tal fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet viser, at 416 personer har valgt at søge asyl i Danmark, siden regeringen den 4. januar indførte den midlertidige grænsekontrol. Det er omkring 100 om dagen. Til sammenligning søgte omkring 40 personer i gennemsnit asyl om dagen i januar 2015.

Når regeringen alligevel har valgt at indføre dansk grænsekontrol handler det ifølge Marcus Knuth om at give politiet mulighed for at få kontrol med situationen:

- Det er ganske enkelt, så politiet har et overblik over, hvor mange der kommer fra time til time, så det ikke pludselig vælter ind med tusinder af mennesker over grænsen, uden at de opdager det.

Boom i foråret

Og selv om Marcus Knuth overfor Clement Kjersgaard understreger, at regeringen ønsker færre asylansøgere, så forudser han, at antallet af flygtninge, der søger mod Danmark, vil stige, når den værste vinterkulde har lagt sig.

- Jeg frygter, at når vi når til foråret, så kommer der rigtige mange igen, siger Marcus Knuth.

Da DF i efteråret foreslog at indføre midlertidig grænsekontrol, mente statsminister Lars Løkke Rasmussen, at det ville føre til flere asylansøgere. En holdning han delte med en lang række eksperter.

Se hele interviewet med Marcus Knuth i aften på DR2 kl. 21:30.