V-toppen pressede Karen Jespersens modkandidat ud

Venstres landsledelse lagde pres på ung politiker, så han trak sig som modkandidat til Karen Jespersen. Den lokale Venstre-forening protesterer.

Karen Jespersen blev valgt uden modkandidat, da hun stillede op som V-kandidat i Østjylland. Det var der en grund til: Venstres landsledelse havde nemlig presset modkandidaten væk. (Foto: DR © DR)

Torsdag i sidste uge blev Karen Jespersen kåret som folketingskandidat for Venstre i den østjyske Favrskov-kreds, uden modkandidat. Det var der en grund til: Venstres landsledelse havde nemlig presset modkandidaten til at trække sig.

Det har fået den lokale partiorganisation til at protestere overfor landsledelsen: - Landsledelsen bestemmer ikke - det gør vi lokalt, siger Palle Quistgaard, formand for kandidatbestyrelsen i Favrskov-kredsen, til Århus Stiftstidende.

Advarsel til ung V-kandidat

Modkandidaten til Karen Jespersen var den 24-årige Jonas Holm, der studerer statskundskab på Århus Universitet. Han har været aktiv indenfor Venstre i flere år, blev valgt ind i Langå byråd allerede som 18-årig og var 2001-06 formand for Danmarks Liberale Studerende.

Men da han ville stille op som folketingskandidat i Favrskov, skred Venstres landsledelse ind med en advarsel, der ikke var til at misforstå.

"Ikke karrierefremmende"

I en mail fra organisationssekretær Finn-Erik Enderlein to dage for opstillingsmødet fik Jonas Holm klar besked:

Det ville være "mangel på selverkendelse" og "ikke karrierefremmende", hvis han stillede op mod Karen Jespersen. Herefter opgav Jonas Holm.

Lokale V-spidser uenige

Venstres lokale spidser er ikke helt enige i synet på landsledelsens indblanding i kandidat-opstillingen.

Overfor V-toppen har kandidatbestyrelsens formand Palle Quistgaard protesteret og kaldt det "helt uacceptabelt", hvis den forsøger at afholde nogle fra at stille op.

Derimod siger Favrskovs borgmester Anders G. Christensen til Østjyllands Radio, at Jonas Holm fik "et godt, kammeratligt råd", som han altså besluttede sig for at følge.

Kaen Jespersen siger, at hun ikke kender til, at nogen har forsøgt at lukke munden på eventuelle modkandidater.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk