V uenig med DF: Lukning af Grimhøj-moskeen giver ingen mening

Det får ingen effekt at lukke Grimhøj-moskeen, mener Venstres retsordfører. Dansk Folkeparti står fast og vil have Rigsadvokaten ind i sagen.

Østjyllands Politi har tidligere advaret mod at lukke Grimhøj-moskeen, fordi det ville være uhensigtsmæssigt i forhold til forebyggelsesarbejde. (© Scanpix)

Den kontroversielle aarhusianske Grimhøj-moské kan ikke lukkes, lød det tidligere onsdag fra justitsminister Mette Frederiksen (S) i en hasteforespørgselsdebat i folketingssalen.

Embedsmændene i hendes ministerium har vurderet, at det juridiske grundlag ganske enkelt ikke er der. Beviserne for, at moskeen radikaliserer og opfordrer folk til at begå terrorhandlinger, findes simpelthen ikke.

Det får dog ikke Dansk Folkeparti til at opgive kravet om lukning. Partiet vil nu have Rigsadvokaten til at undersøge, om moskeen kan forbydes med henvisning til grundloven.

Det er Venstre lodret uenige i.

- Det får ingen effekt

Ifølge retsordfører Karsten Lauritzen (V) nytter det ikke noget at få nøglen drejet om i moské-bygningen på Grimhøjvej i Aarhus.

- Så driver man det bare et andet sted hen. Så åbner man en ny moske og en ny forening. At gå i retning af noget, vi ved ikke vil have nogen effekt, giver ikke ret meget mening i denne ganske alvorlige sag, siger han.

Venstre vil hellere gå efter at retsforfølge enkeltmedlemmer af moskeen, hvis de bryder loven.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, forstår ikke, at Venstre ikke vil være med til at få undersøgt, om det er lovligt at lukke Grimhøj-moskeen.

- Indholdet bliver fostret i den moské, som er en terrorrede. Og så dur det jo ikke, at den bliver ved med at være der. Og det er derfor, at Venstre bliver nødt til at være mere konsekvent end det, jeg hører, siger Pia Kjærsgaard.

Forebyggelses-indsats i Aarhus

Balladen om Grimhøj-moskeen begyndte, efter at dokumentaren 'Den Fordømte Moské' blev vist på DR1 for et par uger siden. Her erklærede moskeens formand, Oussama El Saadi, at han "hepper" på Islamisk Stat.

Oussama El Saadi har tidligere sagt, at hvis hans moské bliver lukket, så finder de bare andre lokaler til at huse moskeen.

Østjyllands Politi lavede i 2013 en opgørelse, der viste, at 22 ud af 27 unge aarhusianere, som er rejst til Syrien i forbindelse med borgerkrigen, har haft deres gang i Grimhøj-moskeen.

I Aarhus er de samtidig blevet kendt for en særlig forebyggelses-model, der handler om at skabe tillid mellem myndighederne og de miljøer, hvor Syrien-krigerne ofte kommer fra.

Politiet i Aarhus ved, at de potentielle krigere først og fremmest er unge personer med afrikansk baggrund, derefter mellemøstlig og i mindre grad dansk.

Samarbejdet med lokalmiljøerne medfører, at politiet ofte får kendskab til personer på vej til Syrien, før de tager af sted, og det giver mulighed for i samarbejde med familierne at få de unge på andre tanker.

Minister fremhæver Aarhus-model

Østjyllands Politi har tidligere advaret mod at lukke Grimhøj-moskeen, fordi det ville være uhensigtsmæssigt i forhold til forebyggelsesarbejdet.

Justitsministeren fremhæver Aarhus-modellen og understreger, at den har haft en positiv effekt - nemlig at antallet af rejsende til Syrien fra Aarhus er faldet.

Ifølge Ritzau har Rigsadvokaten tidligere undersøgt blandt andet rockergruppen Hells Angels og den muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir uden at finde belæg for at kunne lukke dem.

Flere eksperter - blandt andet terrorforsker Magnus Ranstorp - har også advaret mod at lukke Grimhøj-moskeen. De unge, der er i fare for at blive radikaliserede, vil blot gå under jorden, lyder det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk