V undrer sig: Ret specielt at DF ikke tror på det, vi siger

Dansk Folkeparti tror ikke på, at en parallelaftale om Europol er svær at få. Men sådan er det, siger Venstre-ordfører.

- Jeg synes, det er ret specielt, at man ikke tror på det, folk siger, og at man tror, at det hele er et skuespil, siger Jan E. Jørgensen (V) om DF. (Foto: © DR, DR)

Dansk Folkeparti har stået fast, lige siden valgkampen forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet i december blev skudt i gang:

Det er nemt at få en parallelaftale med EU om Europol, inden Danmark 1. maj 2017 ryger ud af det fælles politisamarbejde - også selvom vi stemte nej.

Sådan er det blevet udlagt af DF-formand Kristian Thulesen Dahl, EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) og senest i går af EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF), der reagerede, efter at EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde med Løkke havde kaldt det "måske umuligt" for Danmark at få en parallelaftale:

- Det, vi er vidne til nu, er den rituelle stammedans, hvor Donald Tusk og Juncker maler sig op i det ene hjørne - i øvrigt efter aftale med Lars Løkke Rasmussen, som jo sagde, at det her ville blive svært. Og så står vi andre i det andet ringhjørne og siger, at det her kan lade sig gøre. Det har det kunnet før, og det kan det selvfølgelig igen, sagde han.

I Venstre undrer EU-ordfører Jan E. Jørgensen sig dog gevaldigt over Dansk Folkepartis udlægning og mener sågar, at det er svært at føre en seriøs debat om en parallelaftale i øjeblikket.

- I valgkampen sagde vi, det ville blive svært, og så fik vi at vide af DF, at det passede ikke. Det var nemt. Nu viser det sig efterfølgende, at det er svært, og så får vi at vide, at det er bare noget, Donald Tusk siger og noget, han har aftalt med Lars Løkke Rasmussen, og dybest set passer det ikke. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal forholde mig til det, for det er lidt svært at have en seriøs debat, når man får at vide, at det, man siger, ikke passer, siger Jan E. Jørgensen:

V afviser ikke folkeafstemning

- Jeg synes, det er ret specielt, at man ikke tror på det, folk siger, og at man tror, at det hele er et skuespil. Og noget man gør for at drille Dansk Folkeparti. Det er ikke sådan, tingene fungerer, og jeg ved ikke, hvorfor man skulle have været så længe om at forhandle parallelaftaler tidligere, hvis det er noget, der kan klares på en weekend, siger han.

Men hvad er det, der er så svært?

- Du har ikke nogen fortilfælde, hvor et EU-medlemsland skal have en parallelaftale på et område, hvor de andre medlems-lande har overstatsligt samarbejde. Det er en helt ny konstruktion. Så sandsynligheden er, at vi vil blive behandlet som et tredjeland - et land, som er uden for EU som eksempelvis Norge.

- Den aftale, Norge har om Europol, er på ingen måde tilfredsstillende. Hvis det er det, det ender med for vores vedkommende, så er det utilfredsstillende, og så er det ikke en løsning, som gør dansk politi i stand til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet lige så effektivt, som vi kunne før.

Har regeringen en plan B, hvis det ikke lykkes med en parallelaftale i tide?

- Regeringen forfølger det spor, der hedder en parallelaftale, og det er det, vi har fokus på og intet andet. Hvis vi begynder at tale plan B eller C eller D, så risikerer vi at fjerne fokus fra arbejdet med at få en parallelaftale på plads.

Men det kan godt ende i en folkeafstemning?

- Man skal ikke afvise noget, men vi har ikke noget ønske om at få en folkeafstemning. Vi har et ønske om at få en parallelaftale, men det er klart, at det ikke er en hvilken som helst parallelaftale. Den skal stille os godt, når vi skal bekæmpe international kriminalitet. Og den skal sikre dansk politi gode arbejdsbetingelser, siger Jan E. Jørgensen.

På Twitter går Dansk Folkeparti og Venstre også hinanden på klingen om muligheden for at få en parallelaftale:

https://twitter.com/JakobEllemann/status/732852323140173824