V vil have Rambo-billeder forbudt

Formanden for folketingets forsvarsudvalg, Hans Christian Thoning fra Venstre, bryder sig ikke om, at danske soldater poserer med våben på Facebook. Han vil have forsvaret til at lave en politik på området.

Danske soldater på patrulje i Afghanistan. Flere har lagt billeder af dem selv med våben ud på Facebook. (© HOK)

En soldat sidder med sit gevær i hånden og laver et vildt ansigtsudtryk. En anden poserer i bar overkrop med en automatriffel. Billederne er taget i Afghanistan, og de kan ses på danske soldaters profiler på Facebook.

Det bryder formanden for folketingets forsvarsudvalg, Hans Christian Thoning fra Venstre, sig ikke om. Han vil have Forsvarskommandoen til at lave en politik på området, så soldaterne ikke kommer til at forstyrre missionens formål.

Oberst: Stop hysteriet

- Hvorfor er vi dernede? ja, det er for at skabe fred i verden. Derfor er det måske lige det forkerte signal at sende med sådanne billeder, siger han.

Oberst Henrik Sommer fra Hærens Operative Kommando mener på den anden side, at hysteriet om, hvad der må lægges på Facebook, er gået for vidt.

- Man skal være opmærksom på, at det værktøj en soldat har blandt andet er et våben. Man vil gerne vise, at man er stolt af at være soldat, og der indgår våbnet i den udrustning, man har, siger han.

Taler ofte med soldaterne

Forsvarskommandoen har allerede en politik. Den går ud på, at informere soldaterne om, at de skal tænke sig om. Men så længe der ikke er tale om informationer, der kan røbe missioner og dermed være strafbart, er grænsen flydende, fortæller oberst Henrik Sommer:

- Vi tager hele tiden en snak med soldaterne. Men det er jo et demokratisk samfund, vi lever i, så der må være et spillerum. Vi tager ikke kontakt til enkelte soldater, hvis der er en, der har taget et billede, hvor han står i nøgen overkrop og smiler med et gevær.

- Prøv at tage et jagtblad. Der vil du se masser af billeder, hvor folk poserer med våben. Så det er jo egentlig bare at vise det arbejde, man nu engang har, frem, siger Henrik Sommer.