Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen gav til eftermiddag Folketingets partier en undskyldning efter at have videregivet urigtige oplysninger i sagen om våbensystemer købt af den kontroversielle israelske producent, Elbit.
Det gjorde han, efter at to redegørelser fra Forsvarsministeriet og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har konkluderet, at der er blevet begået flere fejl i sagen.
Men ministerens undskyldning er langt fra sagens sidste punktum. Jakob Ellemann-Jensen vil nemlig nu igangsætte en ekstern undersøgelse af forløbet, og det er flere af Folketingets partier i oppositionen yderst tilfredse med.
- Vi mangler stadig en klarhed over præcis, hvor fejlene er foregået henne, lyder det fra den Konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.
Også hos Liberal Alliance ønsker man en ekstern redegørelse.
- På nuværende tidspunkt siger ministeren, at der er begået fejl, og derfor er vi interesserede i, at der blivet lavet et ekstern redegørelse, siger Carsten Bach, der er forsvarsordfører for Liberal Alliance.
Misforståelser mellem styrelse og ministerium
Fejlene i sagen er blandt andet hastværket i forbindelse med indkøbet af våbene. For Folketinget fik meget kort tid til at godkende det 1,7 milliarder dyre køb, da Jakob Ellemann-Jensen gjorde det klart, at der var en kort tidsfrist på tilbuddet fra våbenproducenten Elbit, men det viste sig, at fristen var i juni.
Derudover blev der lavet fejl, da Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse undersøgte markedet for indkøb af nye våbensystemer, for andre producenter end Elbit afviste at skulle have givet konkret tilbud på hurtig leverance af våben.
Derudover indgik FMI kort inden indkøbet et forlig med producenten Elbit. Et forlig, der ifølge redegørelsen intet har med indkøbet at gøre, og som hverken Forsvarsministeriet eller Folketinget blev informeret om.
Fejlene er sket på grund af misforståelser mellem FMI og Forsvarsministeriet, siger Jakob Ellemann-Jensen. Fejl, som Forsvarsministeriets departementschef undskylder for i et brev til Jakob Ellemann-Jensen.
Og derfor er det på sin plads, at der bliver gravet dybere i, hvor i kommunikationen, det er gået galt, lyder det fra Rasmus Jarlov.
- Vi vil gerne vide, hvorfor FMI har begået de her fejl og sendt forkerte oplysninger videre til ministeren, der har sendt dem videre til os. Det skal have konsekvenser for de mennesker i systemet, der har begået fejlene og som er skyld i, at der er sendt forkerte oplysniger til Folketinget, siger han.
Inden længe skal politikerne udmønte de mange milliarder kroner fra forsvarsforliget, og derfor er det væsentligt, at der er styr på tingene i ministeriet og styrelserne.
Derfor vil endnu en undersøgelse være med til at genskabe tilliden, lyder det Carsten Bach.
- Den tillid skal vi have genskabt, og den skal blandt andet genskabes gennem en ekstern og uvildig undersøgelse, siger han.
Ordførere har flere spørgsmål
Den 31. august er Jakob Ellemann-Jensen kaldt i samråd om sagen, og her vil flere af partierne afkræve svar på deres spørgsmål.
- Der er mildest talt et rod i de her oplysninger. Der er brug for, vi får meget bedre svar. Der er givet urigtige oplysninger, og det er vi nødt til at få fuldstændig klarhed over, hvordan det kan ske, siger Danmarksdemokraternes Peter Skaarup.
- Ministeren sagde undskyld og påtog sig ansvaret, og det er en god start, men der er huller i den forklaring, vi har fået, lyder det fra Anne Valentina Berthelsen, SF's forsvarsordfører.
- At man ikke vælger at videregive oplysninger om, at der har været et sagsanlæg fra den israelske producent, og at der er indgivet forlig. Det er sådan set relevant at få at vide, siger hun undrende.
Men om sagen skal have konsekvenser for nogle er svært at svare på for politikerne i dag. Radikale Venstres politiske leder, Martin Lidegaard, har brug for yderligere oplysninger, før han kan svare på spørgsmålet, siger han.
- Jeg tvivler ikke på, at ministeren taler sandt. Vi kan høre, at han ikke har det godt med forløbet, der har været.
- Der er mange ting, jeg gerne vil have undersøgt til bunds, før vi tager en endelig konklusion i denne her sag, men for mig er der en verden til forskel på, om det er hændelige fejl, eller om der har været forsæt, og det har jeg ikke fået afklaret i dag, siger han.
Analytiker: Sagen er lige startet
Selvom redegørelserne konkluderer, at der er sket fejl, så er sagen først nærmest lige startet, vurderer Jens Ringberg, DR's politiske analytiker.
- Nu kommer der en advokatundersøgelse, der skal se på, hvad der foregik bag lukkede døre i ministeriet og styrelsen frem til det her. Der kommet et kig på strukturen og ledelsen i denne her styrelse, der har været anvarlig.
Men Jakob Ellemann-Jensen skal dog ikke frygte for sit ministerjob, siger Jens Ringberg.
- Der kommer en diskussion om, hvad der var Jakob Ellemann-Jensens ansvar. Det eneste, der ikke kommer, er en ministerstorm, hvor man forsøger at vælte en minister, for vi har en flertalsregering.
- Men der kan sagtens blive givet en næse og en kritik af Jakob Ellemann-Jensen. Og så er det hans ansvar, at det ikke gentager sig, siger han.
Jakob Ellemann-Jensen lagde i dag op til, at en ekstern undersøgelse skal se på FMI’s markedsafdækning og den manglende orientering af departementet om det indgåede forlig med Elbit, da han stadig har "række spørgsmål" til de punkter, men står det til både Liberal Alliance og SF, så skal den eksterne undersøgelse række videre og også se nærmere på hele departementets rolle.