Væk med smøgerne: Dagligvaregiganter kræver strammere regler for tobakssalg

Regeringen og de øvrige partier skal gøre det lovpligtigt for butikker og andre at skjule cigaretterne for kunderne, lyder det.

Regeringen skal "på banen" og indføre regler om, at alle butikker skal skjule tobak for sine kunder. Det mener tre store dagligvareorganisationer. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Alle butikker, barer, tankstationer, kiosker og andre, der sælger cigaretter i Danmark, skal tvinges til at skjule tobakken for kunderne.

Sådan lyder det nu i en fælles opfordring til regeringen og de øvrige partier på Christiansborg fra tre store spillere i detailbranchen, Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd.

De vil have politikerne til at stramme reglerne for tobakssalg og gøre det lovpligtigt at skjule cigaretter og anden tobak, så kunder ikke kan se dem i butikken eller andre steder, som sælger tobak.

- Vi opfordrer klart Folketinget til at lave en simpel lovgivning, som påbyder butikkerne at gemme tobakken enten nede under disken eller bag et skab, så den ikke er synlig i butikken, siger John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.

- Det skal omfatte alle butikker, store som små, det er mest fair. På den måde medvirker vi til, at vi får en røgfri generation i 2030, siger han.

Færre cigaretter over disken i Netto

Flere supermarkeder og butikker gemmer allerede i dag tobakken væk, og flere er på vej. Netto skjulte cigaretterne i sommer, og fra 1. oktober fulgte Føtex og Bilka med.

Det har ifølge Salling Group, som ejer de tre supermarkedskæder, fået salget af tobak til at falde med ni procent i Netto på landsplan. Og når man ser på de Netto-butikker, som ligger tæt på eksempelvis universiteter er tobakssalget faldet med cirka 40 procent, lyder det.

- Vi kan se, at det virker, og at det er de unge, der køber mindre end tidligere. Derfor er det fantastisk at gemme cigaretterne væk, siger Per Bank, administrerende direktør i Salling Group.

Men der er behov for lovgivning, så eksempelvis også kiosker tvinges til gemme cigaretterne væk for sine kunder. Ellers er det unfair vilkår, lyder argumentet fra Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd.

Men når I godt selv kan finde ud af det, hvorfor skal politikerne så blande sig?

- Det er også ærgerligt. Vi så helst, at det hele skete ad frivillighedens vej, og jeg tror også, at nogle af vores andre ansvarlige kollegaer vil gemme tobakken væk. Men at alle købmænd, tankstationer og små kiosker gør det frivilligt, det tror jeg simpelthen ikke på, siger Per Bank fra Salling Group.

'Regeringen skal komme på banen'

Hos Coop, der ejer Kvickly, SuperBrugsen, Fakta og andre supermarkedskæder, er man også gået i gang med at skjule tobakken for sine kunder. Hvornår det er rullet ud i samtlige Coops butikker er endnu uklart.

Her mener administrerende direktør Peter Høgsted, at ”regeringen skal komme på banen” og få vedtaget lovgivning, der påbyder alle tobaksforhandlere at skjule tobakken.

Det handler dels om at gøre en samfundsindsats og medvirke til at sikre regeringens ambition om en røgfri generation i 2030 – dels om at skabe lige vilkår i dagligvarebranchen.

- Det lyder helt mærkeligt, at vi vil have strammere regler, men vi mener faktisk ikke, at det er branchens opgave selv at regulere. Og hvis vi skal opnå ambitionen om at en røgfri generation i 2030 og få færre unge til at starte med at ryge, så vil vi gerne være med til at gøre en indsats, siger Peter Høgsted fra Coop.

- Men hvis vi rent faktisk skal løse problemet, så nytter det ikke, at kun halvdelen af branchen gør det frivilligt. Derfor er det kun rimeligt, at regeringen og politikerne går ind og laver rammebetingelser for salg af tobak, siger han.

Frygt for butiksdød og arbejdsløshed

Men skærpede regler for tobakssalg vil føre til den visse død for en lang række kiosker og mindre butikker.

Det mener formanden for brancheforeningen Nærbutikkernes Landsforening, der repræsenterer kiosker og nærbutikker, og som advarer stærkt imod lovgivning, der påbyder alle tobaksforhandlere at skjule cigaretterne for kunderne.

- Det kan medføre stor butiksdød og arbejdsløshed ude omkring, og det frygter vi naturligvis. Fordi vi har så stor en omsætning på tobak, og den omsætning genererer naturligvis også en indtjening til butikken. Fjerner man den, jamen så dør butikken, siger landsformand Torben Pedersen.

En stribe andre lande har allerede indført forbud mod at fremvise cigaretter og anden tobak, og det har været en dundrende succes i forhold til at holde unge fra at begynde med at ryge, forklarer Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

Udover markante prisstigninger på cigaretter, er det at fjerne tobak fra kundernes åsyn noget af det mest effektive man kan gøre for at holde især unge fra at købe cigaretter, lyder det.

- Færre unge bliver fristet, når de ikke har tobakken lige foran øjnene. Og i New Zealand, hvor udstilling af tobak er forbudt, har man konstateret et fald – ikke bare i eksperimenterende rygning – men også i unges daglige rygning, siger Charlotta Pisinger.

- Det er et af de nemme greb, vi har, og jeg har stor beundring for eksempelvis Salling Group, der er gået forrest og har turdet gemme tobakken væk. Men det er ikke fair, at de skal gøre det alene. Det bør være politisk, man beslutter det her, og effekten vil også være større, hvis man gør det i alle butikker landet over, siger hun.

Minister ikke enig i behovet for lovgivning

Christiansborg er der imidlertid begrænset opbakning til forslaget om at stramme reglerne for tobakssalg.

Samtlige fem partier i oppositionen vil gerne lovgive om, at tobaksforhandlere i Danmark skal gemme tobakken væk, men i blå blok afviser både regeringen og Dansk Folkeparti at følge opfordringen fra Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd.

- Det er en rigtig god ide at skjule tobakken, og derfor hilser jeg det også velkommen, at Salling Group og nogle af de andre er gået foran og har skjult tobakken i deres butikker, for det er vejen at gå, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Men jeg er ikke enig i, at lovgivning nødvendigvis er påkrævet. Det kan man sådan set gøre som butik allerede. Det er der ingen, der hindrer dem i, og jeg synes sådan set også, at det er rart, at vi nogle gange ser en detailhandel, der tager ansvar i stedet for bare at kalde på politisk handling, siger hun.