Vælgerne siver fra DF: Lokalformænd kritiserer 'usynlig' Thulesen Dahl

Partiformanden skal være mere tydelig, mener flere DF-lokalformænd.

Kristian Thulesen Dahl skal være mere tydelig og have mere kant, lyder det fra flere DF-lokalformænd i kølvandet på partiets dalende vælgeropbakning. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det hører absolut til sjældenhederne, at kritiske røster rejser sig i Dansk Folkepartis bagland. Endnu sjældnere sker det, at kritikken retter sig mod selveste partiformanden.

Men med meningsmålinger, der spår, at partiet står til at miste hver fjerde vælger ved det folketingsvalg, der er lige rundt om hjørnet, efterlyser flere lokalformænd landet over nu en mere markant partiformand i Kristian Thulesen Dahl.

- I ordets bogstavelige forstand er han for usynlig. Han skal markere sig mere, siger Poul Rikardt Jørgensen, der er lokalformand i Ishøj.

I den seneste Epinion-måling for DR står DF til 15,2 procent. Der er en statistisk usikkerhed på +/- 1,8 procent, men samme billede tegner sig i de vægtede målinger på tværs af analyseinstitutterne. Dermed står DF til at miste hver fjerde stemme siden folketingsvalget i 2015, hvor partiet fik sit hidtil bedste valgresultat på 21,1 procent.

Tilbagegangen skyldes blandt andet de uklare signaler fra partiformanden, mener Poul Rikardt Jørgensen:

- Det nærmer sig et katastrofalt valgnederlag. Man kan lige så godt se sandheden i øjnene. Hvis vi ender med at miste en fjerdedel af stemmerne, så vil det være en gevaldig øretæve.

- Han (Thulesen Dahl, red.) skal altså fra nu af markere DF meget skarpere i forhold til, hvad vi står for. Der skal markeres meget kraftigere.

DF-lokalformand Peter Wulff fra Stevns savner også en mere synlig partiformand:

- Han skal simpelthen ud og finde ud af, hvad der rør sig i befolkningen. Han skal være mere synlig. Nu havde Mette Frederiksen sit pensionsudspil, og der mangler vi at finde et eller andet helt konkret, som kan sætte dagsordenen, siger han og drager en parallel tilbage partiets første formand, Pia Kjærsgaard:

- Pia Kjærsgaard var helt utrolig dygtig til at vide, hvad der rørte sig hos den enkelte.

Er Kristian Thulesen Dahl ikke det?

- Jeg synes ikke, han har været det på det sidste, siger Peter Wullf.

Kristian Thulesen Dahl "mangler at sætte en dagsorden", istemmer Claus Jørgen Bendtsen fra Faaborg-Midtfyn.

- Lars Løkke har spillet ud på sundhed, Mette Frederiksen kom jo med pensionsudspillet. Vi mangler også en ting, siger han.

DR Nyheder har i en rundringning spurgt DF's lokalformænd landet over, hvad de ser som årsag til den dalende vælgeropbakning. Mange bakker fuldtonet op om formandens linje, en del ønsker ikke at udtale sig - og andre igen henviser til, at meningsmålinger før har undervurderet tilslutningen til partiet.

Men en række lokalformænd fra flere egne af landet sår både tvivl om formandens gennemslagskraft og hans strategi om at samarbejde med Socialdemokratiet, selvom DF fortsat peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

'Han kunne godt få lidt mere kant'

Flere af lokalformændene påpeger, at Kristian Thulesen Dahl ikke har den samme kant som sin forgænger i formandsstolen, Pia Kjærsgaard.

- Nu er Kristian en ualmindelig høflig, pæn og korrekt mand, men han kunne godt få lidt mere kant, lidt mere som Pia - dét var klar tale. Det kunne godt være, at nogen ikke kunne lide det, hun sagde, men man kunne altid forstå det, siger lokalformand Peter von der Wehle fra Rudersdal.

- Jeg ville personligt være glad for mere klare signaler, det kunne jeg godt ønske mig.

Der er afgjort forskel på den personlige stil hos den forhenværende og nuværende formand, istemmer lokalformand Hans Simmelsgaard fra Struer.

- Kristian er nok mere en strategi-spiller. Han tænker meget over det, han siger, før det kommer ud. Der var Pia mere spontan og talte direkte fra hjertet.

- Men man skal huske, at Kristian jo også var formand ved folketingsvalget i 2015, hvor vi fik det bedste resultat nogensinde, understreger han.

Lokalformænd: Flirten med S koster vælgere

En del af lokalformændene sætter også spørgsmålstegn ved Thulesen Dahls tætte parløb med Socialdemokratiet. Det skaber tvivl hos de traditionelle borgerlige vælgere, at han stiller op til fælles interviews og billeder med S-formand Mette Frederiksen, lyder advarslen.

En del af forklaringen på DF's faldende meningsmålinger skal findes i utilfredshed med det tætte parløb mellem DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen, vurderer en række DF-lokalformænd. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Jeg tror, det har kostet, at vi flirter med Socialdemokratiet, siger Claus Jørgen Bendtsen, der kommer med en opfordring til sin partiformand:

- Han bliver nok nødt til at melde ud, at vi er til blå politik – mange er jo blå indeni.

DF's plan A er klar: Lars Løkke skal fortsætte som statsminister. Det går partiet også til valg på. Men hvis vælgernes dom på valgdagen punkterer plan A - og flertallet i stedet bliver rødt - er Kristian Thulesen Dahl parat til at tale med Socialdemokratiet om et samarbejde.

- Så kender du mit telefonnummer, Mette, sagde Thulesen Dahl direkte henvendt til S-formanden fra scenen på DF's årsmøde i efteråret.

Men samarbejdet med oppositionspartiet er decideret utroværdigt, mener Jens Anders Dueholm, der er lokalformand i Fredericia.

- Socialdemokraterne siger ét den ene dag og gør noget andet den anden dag. Det synes jeg ikke om. Vi samarbejder for tæt med Socialdemokratiet, og jeg synes, vi skal køle samarbejdet lidt ned og satse udelukkende på den borgerlige front, siger han.

Samarbejdet sender "forvirrede og uklare signaler" til vælgerne, mener også Poul Rikardt Jørgensen:

- På den ene side har vi meldt ud, at vi støtter Lars Løkke som statsminister, men alligevel er vi ved at være næsten ringforlovet med Mette Frederiksen. Nu nærmer vi os altså valget, og så må man være meget skarpere i sin markering, siger lokalformanden fra Ishøj.

Lokalformand: Vi skal lægge afstand til S

Det ville være "klogt med lidt afstand til Socialdemokratiet", istemmer Peter von der Wehle fra Rudersdal:

- Der ligger jo et forvirrende signal i, at vi kører parløb med Mette Frederiksen, og så går vi til valg og peger på Lars Løkke Rasmussen, siger han.

I Lemvig mener lokalformand Henning Holmgård imidlertid, at det er den rigtige strategi at søge indflydelse til begge sider i Folketinget.

- Men jeg tror, at der er mange af vores vælgere, der synes, at det ikke helt kan passe. De synes ikke, DF skal være røde, siger han.

Lokalformand i Skanderborg Aksel Nielsen tror også, at samarbejdet med Socialdemokratiet er en del af forklaringen på den dalende vælgeropbakning i målingerne.

- Der er en del DF-vælgere, der mener, at man har været lidt for tæt med Socialdemokratiet. Måske der kan være nogen, der kan være i tvivl om, i hvilken lejr DF står, siger han og tilføjer:

- Min egen personlige holdning er, at vi skal melde mere klart blåt ud.

Thulesen: Jeg skal måske være mere synlig

Kristian Thulesen Dahl er i disse dage på rundtur i det sønderjyske, hvor han er opstillet. Han kalder de "ringe" meningsmålinger for "hammer-træls" og erkender, at han kan blive bedre.

- Vi kan altid gøre det bedre, og det skal vi også. Jeg skal også være bedre. Jeg skal måske også være mere synlig. Men det er jo ikke sådan, at jeg kan bestille tid i hverken TV Avisen og TV2 Nyhederne, siger DF-formanden.

Derimod afviser han at lægge stilen om i forhold til samarbejdet med Socialdemokratiet.

- I den periode, hvor vi har haft den erklærede strategi om både lave flertal med Venstre og med Socialdemokratiet, der har vi haft målinger, hvor vi har ligget bragende godt. Nu ligger vi så knap så godt. Men hvis det var årsagen, så havde vi set det over de sidste par år. Og det er ikke tilfældet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han lægger op til at "holde kursen". Både den politiske kurs og kursen med at samarbejde til både højre og venstre i Folketinget. For det har i hans optik været en succes.

- Det er business as usual. Men vi skal være dygtigere til at komme ud, så danskerne kan mærke os og kan mærke, at vi brænder for det, som vi kæmper for.

Til gengæld afviser Kristian Thulesen Dahl al snak om at forsøge lægge sig op ad Pia Kjærsgaards formandsstil:

- Vi er to forskellige personer. Vi står for den samme politik, men gør tingene forskelligt. Og i den periode, jeg har været formand, der har vi haft en meget større opbakning, end da Pia var formand, siger han.