Værdighedsmilliard er en ”bureaukrati-generator”

Den såkaldte værdighedsmilliard får kritik for at skabe for meget bureaukrati, mener mindst 34 af landets kommuner.

- Vi skal med den ene hånd fordele 34 millioner kroner fra den her pulje på ældreområdet, men samtidig skal vi med den anden hånd spare 20 millioner kroner i på det samme område på grund af omprioriteringsbidraget, siger rådmand i Aalborg, Thomas Krarup. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Mindst 34 af landets 98 kommuner mener ikke, det er en optimal model, når de i vid udstrækning skal dokumentere, hvordan de bruger pengene i værdighedsmilliarden, for at få del i den. Det viser en rundspørge, P1 Orientering har lavet. 80 kommuner har svaret.

Velfærdsmilliarden blev skabt ved den seneste finanslovsforhandling. Den skal sikre, at kommunerne bruger penge på at give ældre mere værdighed.

Men for at få del i puljen skal kommunerne leve op til strenge krav, blandt andet skal der indsendes revisorpåtegnede regnskaber, der viser, at pengene går til et reelt serviceløft, og kommunen skal vedtage en værdighedspolitik, som skal offentliggøres og godkendes af sundhedsministeriet.

Undergraver selvstyre

Men den model med indgående kontrol er problematisk af flere årsager, siger Thomas Krarup (C), rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune:

- Det her undergraver det kommunale selvstyre, for man må gå ud fra at kommunerne på forhånd selv kan lave de rigtige prioriteringer, siger han til P1 Orientering.

Og han bakkes op af Morten Gjerskov (A), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune:

- Vi har altid haft det sådan i Danmark at kommunerne har nogle opgaver, og det har man været tryg ved. Med det her går man ind og ødelægger det, når det er Christiansborg, der vil føre hånden, siger han.

Et paradoks

I Aalborg er der dog tvivl om det serviceløft, som værdighedsmilliarden skulle give, egentlig kan blive virkelighed:

- Vi skal med den ene hånd fordele 34 millioner kroner fra den her pulje på ældreområdet, men samtidig skal vi med den anden hånd spare 20 millioner kroner på det samme område på grund af omprioriteringsbidraget, siger Thomas Krarup.

Og det er paradoksalt, at loven lægger op til mere bureaukrati i kommunerne, mener han.

- Man kan ikke stå på den ene side og sige, at kommunerne skal af med det farlige bureaukrati og de kolde hænder, og så samtidig netop være en bureaukratigenerator, hvor man sætter gang i et større papirmaskineri, siger han.

Værdighedsmilliarden var et af Dansk Folkepartis krav i finanslovsforhandlingerne i år. Og ældreordfører Karin Nødgaard mener ikke, at kommunernes kritik er berettiget:

- Jeg kan ikke rigtig følge den tankegang, vi har jo kommunalt selvstyre. Mit håb er at kommunerne tager de positive briller på og viser, at vores mål er, at vi faktisk vil de ældre medborgere det godt i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk