Adam og Anna i Ungarn: Højrenationalister er på fremmarch

Yderligtgående højrenationalister i partiet Jobbik kæmper for et stærkt Ungarn uden for kontrol af Bruxelles og den internationale finanskapitalisme. Det jødiske samfund i Budapest er bekymret for udviklingen.

Tibor Tóth er taxachauffør og Jobbik-tilhænger: - Vi ungarere må genvinde retten over vores eget land, siger han til DR. (Foto: Adam Holm/Anna Gaarslev © DR)

Zoltan Lovas er ikke en mand, der putter med ordene.

- Jobbik er den største ulykke for dette land siden fascisterne under Anden Verdenskrig.

Den uafhængige journalist og kommentator forklarer omhyggeligt på et velsmurt tysk, at udviklingen i Ungarn efter hans skøn går i retning af et diktatur.

Det falder ikke umiddelbart nemt at købe hans påstand. De livfulde caféer i millionbyen Budapest er fulde af unge mennesker med mobiltelefoner og iPads, kioskerne forhandler aviser med forskellige politiske tilhørsforhold, og der er adskillige tv-stationer at vælge imellem.

Og landet har et parlament, som på det nærmeste ligger i hjertet af Europa. Diktatur?

- Jo, hvad hverken EU's udsendte eller journalister som jer kan forstå, er, at Viktor Orbans regering stille og roligt fjerner enkelte elementer i forfatningen, som beskytter mindretallene. Han ønsker et autoritært system á la Putin i Rusland, men over for EU spiller han skuespil og optræder som sand demokrat. Det er en farce, lyder det fra Lovas.

Zoltan Lovas - journalist og kommentator. (Foto: Adam Holm/Anna Gaarslev © DR)

Han mener, at Orbans forvandling fra ”fornuftig antikommunist og ægte demokrat til magtsyg hersker” i høj grad skyldes påvirkningen fra Jobbik - det yderligtgående højrefløjsparti, der kan notere betydelig opbakning i vælgerbefolkningen.

Den lille mands stemmeEn af dem, der stemmer på Jobbik, partiet, der har som motto at skabe ”Et bedre Ungarn”, er den 43-årige taxachauffør Tibor Tòth.

Han er en høj mand, der løfter vægte i fritiden og ellers knokler hårdt for at tjene til dagen og vejen.

Under et gråt skydække, der står mål med hans manglende forhåbninger til det etablerede system, siger han, at Jobbik er det parti, som mest radikalt kan forandre tingene til det bedre.

- Vi ungarere må genvinde retten over vores eget land, lyder det sammenbidt fra Tóth, der håber, at Jobbik kan medvirke til, at folk som han selv en dag kan få sin egen virksomhed i stedet for som nu at være lønarbejder.

Han kan ikke se, at Jobbik udgør nogen fare. Tværtimod. De er Ungarns redning, siger han. Mange tænker som ham. Faktisk så mange, at partiet ved det seneste valg til det nationale parlamentsvalg i april kunne notere 20 procent af stemmerne.

Opinionsmålingerne op til europarlamentsvalget om kort tid ser ud til at fortsætte tendensen.

Ved EP-valget i 2009 fik Jobbik 15 procents opbakning, hvilket blev til tre mandater i Europa-Parlamentet, nu tegner det til en fremgang på i alt fem mandater.

Kandidat beskyldes for spionage

Det mest prominente navn i den flok er Bela Kovacs. Vi møder ham i forbindelse med et velbesøgt og tumultarisk pressemøde i partiets hovedkvarter.

Zoltan Lovas - journalist og kommentator. (Foto: Adam Holm/Anna Gaarslev © DR)

Kovacs, der er russisk gift med en kvinde, som angiveligt har arbejdet for KGB, er selv kommet under beskyldning for at spionere til fordel for russerne imod EU.

Helt præcist hvilke følsomme oplysninger han som parlamentariker skulle have solgt for en kuffert fuld af rubler, fremgår ikke.

Kovacs afviser naturligvis anklagerne og siger, at det er et komplot beregnet på at hindre ham i at gennemføre sin valgkampagne.

Han lader underforstå, at kræfter i EU har en interesse i at stoppe hans og Jobbiks fremgang.

Vi fanger ham i en tætpakket korridor, da han sammen med sin nervøst udseende rådgiver er på vej ud efter mødet.

På spørgsmålet om, hvad han som EU-skeptiker vil bruge sin tid på i Europa-Parlamentet, svarer han:

- Vi bekæmper det uretfærdige system indefra. Vi forsøger at ændre på love og regler, så de skader vores folk mindst muligt.

Har Europa noget at frygte fra jer, vil vi vide. Den lavstammede Kovacs kigger målbevidst ind i kameraet:

- Ja. EU har grund til at være bange for alle de nationale partier, der ikke længere vil stå model til utidig indblanding og virkelighedsfjern lovgivning.

Frygten lurerPå det punkt ligger Kovacs pudsigt nok på linje med den Jobbik-kritiske journalist Zoltan Lovas.

Over en kop kaffe på en velbesøgt kaffebar i et arbejderkvarter et pænt stykke fra byens mere mondæne strøggader, siger Lovas, at det europæiske samarbejde lider alvorlig skade som følge af de EU-fjendtlige partier fra både højre- og venstrekant, som ventes at øge deres mandattal ved valget.

- Jobbiks succes i Ungarn smitter ikke alene af på regeringspartiet Fidesz, som bliver stadig mere radikalt. Det rammer også muligheden af at arbejde sammen som europæere om fælles problemstillinger.

Lovas medgiver, at han er bekymret for udviklingen i Ungarn. Regeringens planer om at rejse et mindesmærke for landets ofre under Anden Verdenskrig har ført til et politisk rabalder.

På 6. Oktober-gaden, ikke langt fra landets pompøse parlament, er der dagligt tilkendegivelser for og imod monumentet.

Kritiseres for at renvaske fortid

Mange ungarere synes, at det er en rigtig beslutning at markere, at et stort antal ungarske borgere mistede livet under krigen, men kritikere peger på, at det er et forsøg på at renvaske landets autoritære fortid.

Under krigen samarbejdede landets leder, admiral Miklos Horthy, med Hitler-Tyskland.

Zoltan Lovas - journalist og kommentator. (Foto: Adam Holm/Anna Gaarslev © DR)

Ungarn vedtog et sæt af racelove, der var vendt imod landets dengang store jødiske mindretal på knap 600.000 borgere, og det var ungarske gendamere, der i sommeren 1944 bidrog til arrestationen og deportationen af ungarske jøder til de tyske KZ-lejre.

Omkring en halv million af de ungarske jøder kom aldrig tilbage. Når Jobbik i dag hylder admiral Horthy som en ”ungarsk patriot” og har fået opført en buste af ham i centrum af Budapest, kalder det på stærke følelser hos medlemmer af byens jødiske befolkning, som i dag er på knap 100.000.

Mange har ikke lyst til at sige noget om situationen foran et kamera. Som en kvindelig ansat i det jødiske kulturcenter tæt på den store synagoge i Dohany-gaden bemærker, så "er klimaet blevet stadig mere ubehageligt for os. Jeg er bare glad for at min gamle mor ikke nåede at opleve det hele én gang til."

Styrer tilbage mod en mørk tid

Gabriel Lukacs på 31 år, matematiker af uddannelse, har dog ikke noget imod at tale til citat.

Zoltan Lovas - journalist og kommentator. (Foto: Adam Holm/Anna Gaarslev © DR)

Vi møder ham i den afdæmpede protest foran stedet for det påtænkte mindesmærke. Han er oprørt, fordi en af de politibetjente, der er udkommanderet for at undgå uro, angiveligt har hvæset til en ældre jødisk mand: "Jeg vil skide på hvad, der skete med jer i 1944!"

Gabriel Lukacs taler hurtigt og ivrigt:

- Vi oplever i stigende grad, at myndighederne og almindelige ungarere taler nedsættende om os og romaerne. Vi bliver anklaget for at sidde på landets valutareserver, mens romaerne får tæsk af Jobbiks garde og tvunget til at flytte fra byerne. Vi styrer tilbage mod en mørk tid, siger Lukacs.

Men hvorfor er han ikke bange for at tale, spørger vi.

- Det er nok fordi jeg til dagligt bor i Canada.

Facebook
Twitter