ANALYSE Fire ting vi lærte af Demokratiets Aften

DR's politiske analytiker Jens Ringberg gør status efter EU-debatten Demokratiets Aften på DR1 med de otte danske spidskandidater.

For tredje gang gled Demokratiets Aften over danskernes skærme forud for et stort valg.

De otte danske spidskandidater fra syv partier og en enkelt folkebevægelse havde indtaget scenen i DR Koncerthuset for at tage stilling til og debattere tre svære dilemmaer og EU.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg hæftede sig efterfølgende ved fire ting efter den store debat.

1. EU-debat kan sagtens være sober

Tidligere i valgkampen har debatterne mellem spidskandidaterne ofte været både ophidsede og højrøstede. Men det var ikke tilfældet ved Demokratiets Aften, mener Jens Ringberg.

- Det var en god debat, hvor der var respekt for hinanden, og hvor folk fik lov til at tale ud til de tre temaer, som vi havde valgt ud, siger han.

- Det var det vigtigste, synes jeg, og jeg håber også, at det så sådan ud ude i stuerne.

2. Auken og Messerschmidt danner makkerpar

Demokratiets Aften bød på flere små drillerier, og Jens Ringberg hæftede sig især ved drillerierne mellem to meget forskellige spidskandidater.

- Spidskandidaterne har efterhånden været på turné i et godt stykke tid med hinanden, og det kan man se. Der er nogle spil kørende - især imellem Margrete Auken og Morten Messerschmidt, siger DR's politiske analytiker og nævner blandt andet politikernes enighed om påpasseligheden over for frihandelsaftalen.

3. Tørnæs forsøgte at kortslutte DR's system

Demokratiets Aften var bygget op om tre dilemmaer, som spidskandidaterne skulle tage stilling til ved hjælp af en rød og en grøn knap.

Ved det tredje dilemma havde Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs, dog svært ved at tilkendegive farve.

- Jeg hæfter mig ved, at Ulla Tørnæs på et tidspunkt prøvede at kortslutte det system, som DR havde sat op.

- Vi bad hende tage stilling til, om der skal være mere eller mindre EU, og der trykkede hun skiftevis på grøn og rød, fordi hun syntes, at spørgsmålet var lidt for fladt, siger Jens Ringberg.

4. Gallup-undersøgelse: 70 procent ønsker mindre EU

Undervejs i programmet sad 500 repræsentativt udvalgte danskere og svarede på dilemmaerne, og det resulterede blandt i et - for Jens Ringberg - uventet resultat.

- Vi havde et Gallup-panel kørende rundt om i Danmark, og der var det interessant, at efter en hel times debat om fordele og ulemper ved EU-medlemskabet, siger 70 procent af de adspurgte, at der er brug for mindre EU, siger han.

Se Jens Ringbergs analyse, hvor han blandt andet vurderer, om spidskandidaterne var tilfredse efter Demokratiets Aften, i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter