Auken: EU skal lægge pres på Israel

EU skal suspendere sin handels- og associeringsaftale med Israel, mener Margrete Auken.

- Alt er jo gået i stå i forhandlingerne, og Israel bliver ved med at udvide sine ulovlige bosættelser og holde Gaza under belejring, siger Magrete Auken (Foto: APTN © DR)

Israel overholder ikke sin del af aftalen, så derfor bør vi suspendere den handels- og associeringsaftale, EU har med Israel.

Det mener Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF og partiets spidskandidat ved det kommende valg.

I et indlæg i Kristeligt Dagblad forslår hun, at EU lukker for det varme vand, indtil Israel overholder parametrene i aftalen.

- Der står tydeligt i aftalen, at Israel skal overholde menneskerettighederne for at få alle de begunstigelser, de har i forhold til EU, siger hun til DR Nyheder.

Bedre end boykot

Aftalen giver først og fremmest en række told- og handelsbegunstigelser til Israel, når der handles med EU.

- Det kunne lyde som et drastisk skridt, men det er mere fredeligt end at gå i gang med boykot og den slags ting, som jeg ikke er interesseret i, siger Margrete Auken.

Hun mener, at Israel kommer til at forsætte i samme spor som hidtil, hvis ikke EU giver dem et skub i den rigtige retning.

- Alt er jo gået i stå i fredsforhandlingerne, og Israel bliver ved med at udvide sine ulovlige bosættelser og holde Gaza under belejring. Hvis det her ikke skal brase fuldstændigt sammen, bliver EU nødt til at reagere, siger hun.

Vil have hurtig effekt

Ifølge hende har EU været for tilbageholdende, men nu er det på tide, at vi tager førersædet.

- USA er tydeligvis lammede og kan ikke komme videre. Hvis EU suspenderer aftalen, så tror jeg der kommer til at ske noget meget hurtigt, for der er mange i Israel, der gerne vil finde en løsning, siger Margrete Auken, der også er næstformand i Europa-Parlamentets delegation til de valgte i Palæstina.

Facebook
Twitter