Britta Thomsen vil slettes fra Google

Socialdemokraten Britta Thomsen melder sig nu klar til at forsøge at få slettet links til en fejlagtig historie om en kønsskifteoperation fra Google. Sagen har forfulgt hende i årevis.

(Foto: © Maja Normann @ DR)

Efter tirsdagens markante EU-dom om at europæerne i visse tilfælde har ret til at få slettet links fra Googles søgeresultater, melder det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Britta Thomsen sig nu klar til at gøre et lignende forsøg.

Britta Thomsen blev under forrige valgkamp til parlamentet ramt af en mindre mediestorm, da en journalist på direkte TV erklærede, at Britta Thomsen var blevet kønsskifteopereret, og således var født som mand.

Påstanden var lodret forkert, men alligevel gav den bunkevis af medieomtale - og denne medieomtale plager stadig Britta Thomsen.

Google placerer nemlig links til historierne pænt oppe i søgeresultaterne, når man søger efter hendes navn. Og det gør folk tit, forklarer hun.

Har prøvet at blive slettet før uden held

- I dag er det et almindeligt værktøj at google folk inden et interview eller et foredrag, og derfor bliver jeg konstant konfronteret med historien, selv om jeg hellere vil tale om min politik. Det har fulgt mig siden, og det er lidt irriterende, fordi det er grebet ud af den blå luft. Derfor vil jeg, når valgkampen er slut, forsøge at få historien slettet fra Google, siger hun.

Det er ikke første gang, Britta Thomsen gør forsøget.

Hun har også tidligere mødtes med Googles repræsentanter i Bruxelles og talt om muligheden for at blive slettet fra søgeresultaterne. Det kunne man dog ikke, fik hun dengang at vide.

Hun er selv en af fortalerne for et nyt sæt regler for persondatabeskyttelse, som ventes vedtaget endelig i 2015. Disse regler rummer netop en ret til at blive slettet digitalt.

- Internettet gemmer på ufattelig mange oplysninger om os, og de forsvinder aldrig. Min personlige oplevelse er først og fremmest finurlig, men jeg er sikker på, at der er nogle danskere, som virkelig har brug for retten til at blive glemt på alverdens søgemaskiner. Den ret synes jeg, at vi skal sikre dem, siger hun.

Link slettes - men ting ligger der fortsat

I tirsdagens dom fra EU-domstolen fik en spansk mand medhold i, at han har ret til at få slettet et link fra Googles søgemaskine til en annonce, der i 90erne blev bragt i en spansk avis.

Annoncen kundgjorde en tvangsauktion over mandens hus på grund af misligeholdt gæld, men sagen er for længst forældet og manden ønskede derfor, at linket ikke skulle dukke op, når man søger efter hans navn.

Selv om annoncen fortsat ligger på den spanske avis netsted, har han altså ret til at få Googles link til annoncen slettet, erklærede domstolen i går.

Retten er dog ikke en absolut ret, der altid gælder - men derimod en vurderingssag fra sag til sag, hvor irrelevante og forældede oplysninger kan være gyldig grund.