Dansk Folkeparti fortsætter fremgang i ny EP-måling

Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU går frem i en ny måling fra Epinion.

Dansk Folkeparti med Morten Messerschmidt som EU-spids fortsætter fremgangen i en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Her svarer de adspurgte på, hvor de vil sætte deres kryds, hvis der var valg til Europa-Parlamentet i morgen. 26 procent vil stemme på Dansk Folkeparti mod 24 procent for to uger siden.

Også Folkebevægelsen mod EU står til en lille fremgang, for her vil 8,5 procent af vælgerne sætte deres kryds, hvis der var valg i morgen. For to uger siden stod de til 7,3 procent.

Stilstand og tilbagegang

Mens De Radikale med Morten Helveg som spidskandidat og SF med Margrethe Auken i spidsen i den nye måling står stille på henholdsvis 6,6 og 6,1 procent af stemmerne, så går de andre partier tilbage.

Socialdemokraterne står lige nu til 21,2 procent af stemmerne, De Konservative til 4,8 procent, Liberal Alliance til 2,7 procent og Venstre til 24,2 procent.

Valgdeltagelsen spiller ind

Valgforsker Kasper Møller Hansen siger, at man skal huske en vigtig faktor, når man ser på meningsmålinger forud for et EP-valg.

- Den helt store joker ved EP-valget er valgdeltagelsen. Man fanger mange i en måling, som ikke vil stemme på valgdagen, siger Kasper Møller Hansen, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Ved EP-valget i 2009 var valgdeltagelsen i Danmark på knap 60 procent af de stemmeberettigede.

- Når valgdeltagelsen falder ser vi normalt, at dem, der falder fra, ofte er dem med en lav uddannelse, de unge og nydanskerne. Lige i forhold til en EP-sammenhæng er der i hvert fald nogle af Dansk Folkepartis vælgere, der har en lavere uddannelse, siger Kasper Møller Hansen.

Men også rød blok skal tage højde for valgdeltagelsen, når de ser på målinger.

- På den anden side har du nydanskerne, som vil være tilbøjelige til at stemme på rød blok, siger Kasper Møller Hansen.

Data er indsamlet i perioden 1. maj 2014 til 6. maj 2014.

1261 respondenter har angivet et parti. Dette giver en statistisk usikkerhed på +/÷ 2,7 procentpoint for de største partier.

43 procent af de adspurgte svarer, at de stadig er i tvivl om, hvor de skal sætte kryds.

Facebook
Twitter